Brusselse wachtdienst: 'Aantal oproepen aan huisartsen vervijfvoudigd'

© PhotoNews
| In de wachtzaal zitten is nu sterk afgeraden, dus heeft de Brusselse Wachtdienst sinds vrijdag een telefonische advieslijn. En die is in trek (archiefbeeld)

"We zien sinds vrijdagavond een ware explosie aan oproepen", zegt Ellen Stassart, algemeen directeur van de Brusselse Wachtdienst, die met een telefonische advieslijn is gestart. "De extra huisartsen die mee de oproepen zijn komen beantwoorden, hadden hun eigen computer en telefoon bij, want zo veel materieel hebben wij niet."

"Elke patiënt met luchtweginfecties wordt momenteel als verdacht beschouwd", zegt Stassart. "En die patiënten kunnen we niet zomaar meer naar wachtzalen laten komen, want dat is al een risico op zich. Dus hebben we het telefonische advies opgestart."

Het aantal oproepen aan de wachtdienst is dit weekend vervijfvoudigd, laat de directeur weten. "Tegen zaterdagmiddag 16 uur hadden we er al 400 binnengekregen. Meestal hebben we per weekend een 12-tal huisartsen aan het werk, voor huisbezoeken en intake samen. Zaterdagavond hebben we een oproep gelanceerd voor extra hulp, en zondag al zijn er twintig dokters naar de wachtdienst gekomen enkel en alleen om de telefoons te beantwoorden."

De meeste huisartsen hadden hun eigen computer en telefoon bij, laat Stassart weten, "omdat wij gewoon niet zo veel materieel hebben. Het was alle hens aan dek om de patiënten te helpen."

Forse toename luchtwegproblemen

"We zitten sowieso nog in de griepperiode, maar we zien toch een forse toename van het aantal mensen die te kampen hebben met luchtwegproblemen. De patiënten zijn heel ongerust, ze maken zich grote zorgen."

"Een groot deel van het werk van de huisartsen op de wachtpost is om die mensen gerust te stellen, maar ook een triage te doen vooraleer ze beslissen mensen door te sturen naar het ziekenhuis. De ziekenhuizen hebben nu natuurlijk veel werk, dus deze voorsortering is erg belangrijk."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?