Vooral de dichtbevolkte wijken in het noorden van Brussel, waar vaak meerdere families samenwonen in een woning, blijken getroffen te zijn door Covid-19. Daarom pleit de huisartsenkring voor bijkomende maatregelen.

Huisartsenkring pleit voor mondmaskerplicht in grote gezinnen

© Belga
19/08/2020

De Nederlandstalige Brusselse Huisartsenkring (BHAK) pleit ervoor dat gezinnen die met meerdere generaties onder één dak samenwonen ook thuis een mondmasker dragen. Zeker nu vooral jongeren besmet raken, willen de huisartsen de verdere verspreiding onder ouderen zo tegen gaan.

Tijdens deze tweede golf van de coronapandemie zijn het vooral jongeren die besmet raken en een risicogroep vormen. Vooral de dichtbevolkte wijken in het noorden van Brussel, waar vaak meerdere families samenwonen in een woning, blijken getroffen te zijn door Covid-19. Daarom pleit de huisartsenkring voor bijkomende maatregelen.

"Ik denk bijvoorbeeld aan het gebruik van mondmaskers binnen een gezin waar meerdere generaties samenwonen. Zeker nu meer jongeren positief testen", zegt voorzitter Vincent Janssens van de BHAK. "Als het niet voor de maatschappij is, dan tenminste voor hun eigen familie. Dat heeft te maken met vertrouwen en burgerzin. Brussel heeft nog niet de macht om dat te verwezenlijken."

Moeilijk bereikbare doelgroepen

Het blijft in Brussel moeilijk om bepaalde bevolkingsgroepen te bereiken en ze de basismaatregelen zoals de mondmaskerplicht te doen naleven. Sensibiliseren en informeren blijft belangrijker dan repressief optreden, gelooft dokter Janssens.

"Constant beboeten is volgens mij ook niet de juiste manier. De basisregels moeten beter uitgelegd worden op een manier waarmee je de mensen echt bereikt. Via de media is eigenlijk onvoldoende. Het erdoor duwen met sancties zal niet lukken", besluit Janssens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , mondmasker grote gezinnen , Nederlandstalige Huisartsenkring Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni