Huisartsenkring vraagt heldere communicatie rond testcentra

© Photonews

De Nederlandstalig Brusselse huisartsenkring (BHAK) is tevreden dat er meer testcapaciteit in de hoofdstad is. Nu vragen de huisartsen om ook de communicatie rond de testcentra beter af te stemmen op de Brusselaar. Daarnaast is de BHAK ook voorstander van een eenduidige en algemene mondmaskerverplichting in het hele gewest.

Vorige week vrijdag maakte Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) bekend dat de testcapaciteit in Brussel met 69 procent is toegenomen. In tegenstelling tot de eerste golf worden de huisartsen nu wel actief betrokken in de verantwoordelijkheid om die capaciteit te beheren en de personen makkelijk door te sturen naar een testcentrum in een ziekenhuis of een privaat laboratorium.

Verwarring onder patiënten

De volgende stap die moet genomen worden volgens de BHAK is nu een betere communicatie. "Veel mensen weten niet goed waar naartoe of wie te bellen. Het is ook verwarrend en moeilijk om het helder te krijgen, maar als er wat duidelijkere communicatie komt dan zullen de mensen wel makkelijker weten waar naartoe te gaan. Dan zullen de huisartsen nog meer verlicht worden", zegt Vincent Janssens, arts en voorzitter van BHAK.

Dokter Janssens merkt onder zijn patiënten nog veel verwarring. "Er is absoluut nood aan duidelijke communicatie over waar en wie zich moet laten testen. Neem nu mensen die uit een rode zone terugkomen. Ik heb nog maar een persoon gezien die terugkwam vanuit een rode zone en die zich spontaan kwam laten testen en dan nog één iemand via de contactopsporing. Dat is weinig."

Brusselse maskerplicht

Het is duidelijk dat de stijging in de besmettingsgraad in het Brussels Gewest is ingezet. Nog slechts twee van de negentien gemeenten zitten momenteel onder de alarmdrempel van 20 gevallen per 100.000 inwoners. "De stijging is zeker ingezet, maar volgens mij zijn die besmettingen er al een tijdje. Het gebrek aan testcapaciteit maakte dat het niet werd opgepikt of dat niet de juiste mensen werden opgepikt. De mensen die moeten getest worden, worden nu ook echt getest", verklaart dokter Janssens.

Vanuit de huisartsenkring is er daarom wel een draagvlak om een algemene mondmaskerverplichting in te stellen in het Brussels gewest. De maatregelen die gemeenten hier en daar opleggen, volstaan niet en bereiken niet iedereen. "Persoonlijk denk ik dat een algemene mondmaskerverplichting in Brussel een must is. De mensen zitten echt op elkaars lip en hebben weinig uitwijkmogelijkheden. Daarom is een uniforme maatregel zinvol", aldus Janssens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?