Donderdag beslissing over extra coronamaatregelen voor Brussel

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 5 augustus 2020
Updated: 06-08-2020 - 07:49

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie heeft vandaag samengezeten met wetenschappelijke experts om de stijging van de coronabesmettingen in Brussel nauwgezet te analyseren en na te gaan of bijkomende maatregelen voor Brussel nodig zijn. Daarover wordt morgen beslist op een Gewestelijke Veiligheidsraad.

Volgens de nieuwste cijfers blijkt dat de toename van het aantal coronabesmettingen in Brussel zich verder doorzet. “De algemene stijging blijft duren en het virus is in Brussel algemeen verspreid, maar de groei is niet meer zo exponentieel als vorige week”, zegt Inge Neven, hoofd van de bevoegde gezondheidsinspectie in Brussel. “Maar de situatie blijft verontrustend.”

Om die reden zat Inge Neven voor de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie vandaag samen met wetenschappelijke experts en de kabinetten van de Brusselse minister Alain Maron en minister-president Rudi Vervoort om de situatie verder te analyseren en te kijken of er bijkomende maatregelen voor Brussel nodig zijn. “Alle mogelijke opties – zoals een veralgemeende mondmaskerplicht of een avondklok – zijn overlopen, maar de beslissing wordt pas morgen genomen.”

Veiligheidsraad

Dat gebeurt op een Gewestelijke veiligheidsraad waar Maron en Vervoort samen zitten met alle 19 burgemeesters van Brussel. Na het overleg zullen eventueel bijkomende maatregelen voor Brussel worden gecommuniceerd.

In Antwerpen waar de coronacijfers voor het eerst opnieuw begonnen te pieken, voerde de provinciegouverneur Cathy Berx vorige week al extra maatregelen in, zoals een veralgemeende mondmaskerplicht in het openbaar voor de hele provincie en een avondklok van 23u30 tot 6u ’s morgens. Vandaag kondigde Berx aan dat de fitnesscentra onder zeer strikte voorwaarden weer open mogen. Een versoepeling voor de cultuursector in Antwerpen komt er niet zolang de cijfers niet beginnen te dalen. Ook de avondklok blijft er voorlopig gehandhaafd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?