Het Covid-19 testcentrum aan Merode in Etterbeek

| Een Brussels Covid-19 testcentrum.

In het Schaarbeekse coronatestcentrum werd vrijdag een vaccinatiesimulatie gehouden. Op die manier wil de Brusselse regering verrassingen wanneer het vaccin er is, voorkomen.

Het is nog wachten tot vermoedelijk 5 januari vooraleer het coronavaccin op Europees niveau wordt goedgekeurd. Daarna is het Brussels Gewest zelf verantwoordelijk voor het organiseren van de vaccinaties, al volgt het wel de federale richtlijnen. Donderdag vertelde minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) al dat er in het eerst kwartaal van 2021 45.000 dosissen zullen worden toegediend aan bewoners van woonzorgcentra en het zorgpersoneel.

Om zich goed voor te kunnen bereiden op de organisatie van die vaccinaties onder de bevolking, werd er vrijdag een vaccinatiesimulatie gehouden in het coronatestcentrum in Schaarbeek.

Het hele proces simuleren

"We wilden het hele proces simuleren," zei Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. "Dus: mensen ontvangen, de afspraak checken, de spuiten vullen, uitleg geven, een kwartier wachten op effecten en ondertussen de administratie in orde brengen."

Voor alle duidelijkheid: de 45 betrokken proefpersonen kregen vrijdag niet echt een vaccin toegediend. De simulatie dient vooral om de praktische kant van de vaccinatieprocedure en organisatie te kunnen inschatten. Dat gaat om de capaciteit van het centrum, hoeveel vaccins zouden er in een bepaalde periode toegediend kunnen worden bijvoorbeeld, maar ook zodat het personeel zich kan voorbereiden.

"Alles is goed verlopen, onze inschatting was realistisch," aldus Neven. "Natuurlijk zijn er altijd kleine dingen die beter kunnen. Er zullen nog meer tests volgen, maar nu focussen we ons eerst op de woonzorgcentra omdat daar de eerste vaccinaties moeten gebeuren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Gezondheid , coronavaccin , corona , coronatest , coronatestcentrum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni