© Wikimedia Commons

Huiszoeking VRT: openbare omroep geeft volle medewerking aan onderzoek

© BRUZZ
22/06/2022

De VRT geeft zijn volle medewerking aan het gerechtelijk onderzoek en de huiszoeking die woensdag heeft plaatsgevonden in de gebouwen van de openbare omroep. Dat heeft CEO Frederik Delaplace woensdagmiddag gezegd.

Speurders van de federale gerechtelijke politie hielden woensdag een huiszoeking in de gebouwen van de VRT. De huiszoeking zou te maken hebben met een gerechtelijk onderzoek naar mogelijk gesjoemel onder de vorige directie.

In november 2020 startte het parket van Brussel een onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij de openbare omroep. Een maand eerder had Audit Vlaanderen een erg kritisch rapport geschreven over de werking van de VRT. Daarin was sprake van aanbestedingsregels die niet werden nageleefd of omzeild, en van mogelijke belangenvermenging.

De naam die daarbij het meeste viel, was die van Peter Claes, toen de nummer 2 van de VRT. Hij verliet de openbare omroep na een conflict met CEO Paul Lembrechts, die zelf ook moest opstappen. Het is niet duidelijk of het onderzoek specifiek tegen Claes en/of Lembrechts gericht is.

Volle medewerking

Na een half jaar werd er een onderzoeksrechter aangesteld, wat erop wees dat het parket vond dat er voldoende vermoedens bestonden om een doorgedreven onderzoek te laten voeren. "Audit Vlaanderen heeft in 2020 een forensische audit gedaan naar contracten bij de VRT. Deze gerechtelijke stap is daar het logische gevolg van. De VRT geeft uiteraard z'n volle medewerking aan de huiszoeking," reageert woordvoerder Bob Vermeir.

Ook Delaplace zegt in een interne mail aan het personeel dat hij alle medewerking verleent aan het onderzoek en dat er intussen veranderingen zijn gekomen: "Op basis van de aanbevelingen van Audit Vlaanderen zijn bij VRT intussen heel wat procedures en werkwijzen aangepast. Inspanningen die ook erkend worden door Audit Vlaanderen in zijn rapportering: 'De VRT heeft in 2021 belangrijke stappen gezet in het tegemoetkomen aan de aanbevelingen, en zelfs nog bijkomende acties ondernomen'."

De politiemensen die deze ochtend naar de VRT gingen, hebben verschillende documenten meegenomen en ook mensen verhoord. Wat ze precies zochten, is nog niet geweten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie