Bouwvergunning voor nieuw VRT-omroepgebouw

© VRT
| Simulatiebeeld van het nieuwe VRT-gebouw

De VRT heeft de bouwvergunning beet voor het nieuwe omroepgebouw op de site van het Mediapark aan de Reyerslaan.

De ontwikkeling van het Mediapark komt in een stroomversnelling. De VRT heeft enkele weken geleden de bouwvergunning gekregen voor een gloednieuwe gebouw dat in 'de tuin' van de VRT zal worden neergeplant, achter het huidige VRT/RTBF-gebouw. Dat gebouw zal worden afgebroken.  

De nieuwbouw is in handen van het consortium VRT Morgen, bestaande uit Office Kersten Geers/David Van Severen en Jaspers-Eyers Architects. Het gaat om een compact gebouw van 51.000 vierkante meter. Er moeten bomen gekapt worden en er worden ook wegen aangelegd.

De Franstalige omroep, RTBF, is eerder al begonnen met een nieuwbouw, op een boogscheut van het nieuwe VRT-gebouw. Dat gebouw, Media Square, staat nu in de steigers. Daarnaast is er nog Frame, het gebouw dat in de toekomst BX1 zal huisvesten en waarvan vorig jaar de werken begonnen zijn.

Zodra de milieuvergunning in orde is, kan ook VRT Morgen in principe gaan bouwen. Het kabinet van staatssecretaris Pascal Smet (One.Brussels-Vooruit) verwacht dat alle vergunningen op 20 juli afgeleverd zullen zijn. De tijd dringt want de VRT wil tegen 2026 in de gebouwen intrekken.

RPA Mediapark

Het nieuws kan moeilijk los worden gezien van de plannen die de Brusselse regering heeft met de site van 19 hectare, waarvan ze sinds 2018 geleidelijk aan eigenaar wordt. Vorig jaar is een gewijzigd Richtplan van Aanleg (RPA) voorgesteld voor het Mediapark, met minder woningen en meer park. Dat moet nog door de regering worden goedgekeurd en kan daarna opnieuw in openbaar onderzoek.

De openbare omroepen wachten echter niet op het definitieve RPA om al de nieuwe gebouwen neer te zetten.

Met het RPA Mediapark wil de Brusselse regering de RTBF/VRT-site beter verbinden met de omliggende wijken. Er komen wegen, een nieuwe tramlijn en een park. Er zullen verschillende toegangen zijn tot de site. Verder is er plaats voor een mediaschool en productieve ruimtes voor bedrijfjes in de mediasfeer. Er zouden 1600 woningen worden gebouwd.

Verwacht wordt dat het nieuwe RPA Mediapark in september in openbaar onderzoek gaat.

Het Mediapark met VRT en RTBF op de hoek van de Auguste Reyerslaan en de Kolonel Bourgstraat
© msi.brussels/BRUZZ
| De plannen van de Brusselse regering voor het Mediapark aan de Reyerslaan. De mediagebouwen zijn al in aanbouw of vergund, maar het definitieve Richtplan van Aanleg is er nog niet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?