Robota/Leclercq Associés

Brusselse regering keurt plan van aanleg voor Mediapark goed

© Belga
25/04/2024

De Brusselse regering heeft donderdag het plan van aanleg (RPA) Mediapark goedgekeurd. Het plan voorziet in de herbestemming van de Reyers-site met de televisiezenders RTBF en VRT tot een woonpool gericht op de mediasector. Naast zo'n 20.000 m² aan media-activiteiten zijn er plannen voor zo goed als 1.400 woningen - waarvan een aanzienlijk deel openbare woningen - naast buurtwinkels en gemeenschaps­voorzieningen.

Naast de nieuwe wijk komt een toegankelijk park van vrijwel 10 hectare, waarvan 2 hectare strikt is voorbehouden voor het behoud van de biodiversiteit.

De Mediaparksite is gelegen in Schaarbeek, vlak bij de gemeenten Sint-Lambrechts-Woluwe en Evere. Het Brussels Gewest kocht het terrein van zo'n 20 hectare over van VRT en RTBF om het te openen naar de omliggende stadsomgeving, zoals bepaald in het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling (GPDO), aldus een mededeling van minister-president Rudi Vervoort (PS).

Lees verder onder de foto.

b7b63966-mediapark2.jpg

Robota/Leclercq Associés

Met dit stadproject wil de Brusselse regering de Reyers-site uitbouwen tot een echte mediapool met gewestelijke en nationale uitstraling, die zowel bedrijven als scholen uit de mediasector kan aantrekken. Daarnaast wordt de site ontsloten tot een woonwijk met een gevarieerd woningaanbod en ruimte voor lokale voorzieningen en handel. Om de site beter bereikbaar te maken met het openbaar vervoer, voorziet het plan in de mogelijkheid om een nieuwe tramlijn aan te leggen en wordt gekeken naar routes voor de actieve weggebruikers en een brede beschikbaarheid van fietsenstallingen.

Voorts komt er een openbare groene ruimte, met bomen aan de westkant, een centraal terrasvormig gedeelte en een bosgebied in het oosten, het Georginbos. Het plan voorziet ook een actief gebruik van de Reyerstoren. Samen met Leefmilieu Brussel en Natuurpunt wordt ook gewerkt aan het behoud van de lokale biodiversiteit. Om de site open te stellen voor de omliggende wijken worden de bestaande gebouwen afgebroken.

Eind 2026

Op de site zijn al een reeks grootschalige werven in uitvoering, gecoördineerd door de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) die instaat voor de volledige operationele invulling van het stadsprogramma. De werken voor het mediahuis FRAME, met de MSI als bouwheer, en de nieuwe hoofdzetel van de RTBF (MediaSquare) zijn bijna klaar. De werken aan het toekomstige VRT-gebouw zijn volop bezig. De oplevering is gepland voor eind 2026.

Ook Beliris is betrokken bij de werf via de financiering en ontwikkeling van het project voor de openbare ruimten, waarvoor binnenkort een vergunningsaanvraag wordt ingediend. In de onmiddellijke omgeving van de Mediapark-site moeten de heraanleg van de Reyerslaan en het tramproject tussen Meiser en de UCL-campus bijdragen tot de aankomende transitie van deze stadspoort naar een rustiger stedelijk leven en een beheerste mobiliteit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Stedenbouw , mediapark , reyers-site , vrt , RTBF , nieuwe hoofdzetel RTBF

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni