Brusselse regering wijzigt RPA Mediapark: minder woningen, meer bos

© Ag. F. Leclercq
| Simulatiebeeld van wat het Mediapark zou kunnen worden.

De Brusselse regering heeft grondige wijzingen doorgevoerd aan het richtplan van aanleg Mediapark. In de ontwikkelingsplannen voor de terreinen van de VRT en de RTBF wordt meer groen en openbare ruimte voorzien ten koste van woningen. De aanpassing komt er op vraag van stadsverenigingen en buurtbewoners.

Het Gewest kocht een aantal jaren terug de gronden aan de Reyerslaan waarop de openbare omroepen gevestigd zijn op. Over ruim tien jaar moet die buurt er helemaal anders uitzien. De initiële plannen voorzagen op een oppervlakte van 20 hectare in 3.000 nieuwe woningen, buurtvoorzieningen, specifieke kantoren voor mediabedrijven en heel wat openbare ruimten en bos.

De krijtlijnen voor de nieuwe woonwijk zaten vervat in het zogenaamde richtplan van aanleg (RPA) Mediapark. In 2019 werden die plannen door de Brusselse regering in eerste lezing goedgekeurd, waarna een openbaar onderzoek volgde. Dat leverde zo’n 400 reacties op, van buurgemeenten zoals Schaarbeek, maar ook van stadsverenigingen zoals BRAL, omwonenden en het buurtcomité Mediapark. Vooral de roep om bosbehoud klonk luid.

600 sociale woningen

De Brusselse regering zwicht voor die vraag om meer groen. De oorspronkelijke doelstellingen van het RPA worden niet in vraag gesteld, maar de plannen wel bijgestuurd. Het park zal niet 8, maar 9,5 hectare groot zijn. Drie bouwzones in het zuiden van de site worden geschrapt, waardoor het bestaande bosgebied op die plekken kan blijven floreren. Dat gaat ten koste van een aantal woningen.

Maar daarnaast besliste de Brusselse regering ook om de dichtheid van de woonwijk te verminderen. Dat betekent: minder hoog, maar ook minder dicht op elkaar. Op die manier beperkt men de milieu-impact van het project. Er blijven zo 1.600 van de initieel geplande 2.000 woningen over. Iets meer dan 600 daarvan zullen sociale woningen zijn.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?