Mediapark aan Reyerslaan heeft eerste stedenbouwkundige vergunning beet

Zo moet het FRAME-complex er gaan uitzien. De naam verwijst naar het ‘kader’ dat het gebouw zal bieden voor de bloei van een media-ecosysteem, evenals naar de vorm en de structuur van de hoofdgevel aan de kant van Diamant. Maar net zo goed is het een knipoog naar het ‘venster’ dat het zal vormen op het mediapark.

De Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) heeft een stedenbouwkundige vergunning gekregen voor de bouw van FRAME. Dat moet het eerste gebouw worden van het een fonkelnieuw mediapark aan de Reyerslaan. Onder andere de Franstalige regionale zender BX1 zal daar zijn intrek nemen. De MSI hoopt eind 2020 met de werkzaamheden te starten. In 2023 moet de bouw afgerond zijn.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) hebben in totaal zo’n 16 miljoen euro veil voor de bouw van het nieuwe Brusselse mediapark. Het ontwerp van het 10.000 vierkante meter grote Brusselse stedenbouwkundige paradepaardje werd al voorgesteld in maart 2018. Met een stedenbouwkundige vergunning voor het eerste gebouw op zak, kunnen de werkzaamheden nu ook echt van start gaan.

Gilles Delforge, directeur van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI), onderstreept het belang daarvan. "Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling van het mediapark, waarvan Frame een van de eerste nieuwe gebouwen is. Vanwege de ligging op de hoek van de Reyerslaan en de Kolonel Bourgstraat in Schaarbeek wordt dit gebouw een uithangbord van de nieuwe creatieve Brusselse mediawijk."

‘Media-ecosysteem’

De Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) hoopt aan het einde van het jaar de eerste steen te kunnen leggen van het FRAME-complex. Dat moet de belangrijkste steunbeer worden van het project. De naam ‘FRAME’ verwijst naar het ‘kader’ dat het gebouw zal bieden voor de bloei van een media-ecosysteem, evenals naar de vorm en de structuur van de hoofdgevel aan de kant van Diamant. Maar net zo goed is het een knipoog naar het ‘venster’ dat het zal vormen op mediapark.brussels.

Onder andere de Franstalige zender BX1 zal zijn intrek nemen in FRAME. Wanneer het volledige mediapark klaar is, zullen ook het gewestelijk audiovisueel platform screen.brussels, de mediaschool IHECS Academy en het Centre Vidéo de Bruxelles van de Franse Gemeenschap er onderdak krijgen. Verder komen er ook coworkingruimtes, een bedrijvencentrum voor de mediasector en een publiek toegankelijke horecaruimte op de benedenverdieping. De media-instellingen zullen ook gebruik kunnen maken van een auditorium dat ook dienst kan doen als concert- en filmzaal.

Dit wil het Brussels Gewest allemaal combineren met de aanleg van een nieuwe wijk van 300.000 vierkante meter. In totaal moeten er rondom het mediapark 2000 tot 2500 nieuwe woningen bijkomen, samen met de nodige buurtvoorzieningen zoals een park van 8 hectare.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?