Dit wordt het nieuwe Mediahuis aan de Reyerslaan

MD
© BRUZZ
07/03/2018
© sau-msi.brussels | Het gebouw van circa 10.000 m2 komt op de hoek van de Reyerslaan en de Kolonel Bourgstraat.

'Frame’: dat is het nieuwe mediahuis en het visitekaartje voor de gloednieuwe Brusselse mediawijk die op de Reyerssite ontwikkeld wordt. Het gebouw komt aan de Reyerslaan en moet tegen 2021 onder meer de regionale omroep BX1 en het gewestelijke audiovisueel platform screen.brussels huisvesten.

Het winnende project voor het gebouw van circa 10.00 vierkante meter, dat op de hoek van de Reyerslaan en de Kolonel Bourgstraat moet komen, werd woensdagmiddag voorgesteld door het Brussels Gewest, de Franse Gemeenschap en de betrokken media-instituten. Uit 51 inzendingen werd uiteindelijk de samenwerking tussen de Brusselse architecten Baukunst en de Parijse architecten Bruther gekozen.

Het gebouw, dat de naam ‘Frame’ meekreeg, zal plaats bieden aan de regionale omroep BX1, het gewestelijk audiovisueel platform screen.brussels, de mediaschool IHECS Academy en het Centre Vidéo de Bruxelles van de Franse Gemeenschap. Verder komen er ook coworkingruimtes, een bedrijvencentrum voor de mediasector en een publiek toegankelijke horecaruimte op de benedenverdieping. De media-instellingen zullen ook gebruik kunnen maken van een auditorium dat ook dienst kan doen als concert- en filmzaal.

Op deze hoek met de Reyerslaan komt het nieuwe 'Frame'-gebouw.
© sau-msi.brussels | Op deze hoek met de Reyerslaan komt het nieuwe 'Frame'-gebouw.

Werkzaamheden starten in 2019

Onder meer de Brusselse bouwmeester Kristiaan Borret toont zich tevreden met het winnende ontwerp. “Het gebouw fascineert alsof het een soort machine is. En toch is het meer basale architectuur dan men vermoedt, eigenlijk meer low tech en juist daardoor duurzaam. Een zeer reëel gebouw als huisvesting voor de virtualiteit van hedendaagse media”, klinkt het.

Voor ‘Frame’ hoesten het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Europees Fonds voor Duurzame Ontwikkeling zo’n 16 miljoen euro op. Verder maakt de Franse Gemeenschap bijna 3 miljoen euro vrij om de regionale Brusselse zender BX1 naar het gebouw te verhuizen. De bouwaanvraag zou ingediend worden tegen juli dit jaar, om de werkzaamheden in 2019 te kunnen starten. Het gebouw zou klaar moeten zijn en de gebruikers geïnstalleerd in 2021.

Mediahuis_Frame_Reyers
© sau-msi.brussels | Het nieuwe mediahuis dient als visitekaartje voor de nieuwe mediawijk die aan de Reyerssite het licht moet zien

Omheining rond mediaterreinen verdwijnt

Het nieuwe mediahuis dient als visitekaartje voor de nieuwe mediawijk die aan de Reyerssite het licht moet zien. Rond de nieuwe hoofdkantoren van de VRT (55.000 m²) en de RTBF (38.000 m²) worden 2.000 tot 2.500 nieuwe woningen gebouwd en een oppervlakte van 30.000 m2 voorzien voor nieuwe bedrijven in de media- en communicatiesector, buurtvoorzieningen (winkels, school, crèche) en een park van 8 hectare. In totaal gaat het om meer dan 300.000 m2 aan nieuwe gebouwen, die volgens minister-president Rudi Vervoort beter verbonden zullen worden met de omliggende wijken. Zo verdwijnt de omheining van het huidige omroepterrein.

“Frame draagt duidelijk bij aan de wens van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om zijn ecosysteem van media en communicatie te versterken”, voegt de minister-president nog toe. En ook Brussels minister van Werk en Economie Didier Gosuin (Défi) is tevreden. “De Brusselse mediasector stelt op zijn eentje ongeveer 16.000 mensen tewerk en genereert 40 procent van de netto sectorale toegevoegde waarde in België. Wij begrijpen dus maar al te goed hoe belangrijk het is in deze veelbelovende economische sector te investeren.”

Mediahuis_Frame_Reyers
© sau-msi.brussels | "Een zeer reëel gebouw als huisvesting voor de virtualiteit van hedendaagse media", zegt bouwmeester Borret.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Stedenbouw, mediahuis, Reyerslaan, mediapark, BX1, screen.brussels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie