College Schaarbeek ziet 188 verbeterpunten voor Mediapark

© Ag. F. Leclercq
| Een simulatiebeeld dat de sfeer van de nieuwe wijk zou moeten weergeven

De gemeente Schaarbeek geeft een gunstig advies over het ontwerp van het Richtplan van Aanleg (RPA) voor de Reyerssite, ook wel bekend als het Mediapark. Aan dat gunstige advies zijn wel voorwaarden verbonden. Schaarbeek lijstte maar liefst 188 punten op, zoals een perceel voor de eerste Nederlandstalige secundaire gemeenteschool. Ook op vlak van mobiliteit vraagt het gemeentebestuur meer garanties.

Op de site Mediapark voorziet het Gewest naast een nieuw gebouw voor de VRT, RTBF, BX1 en andere mediabedrijven ook in 1.900 woningen, scholen, kantoren voor mediabedrijven en een groene ruimte van 8 hectare. Het openbaar onderzoek rond de site is momenteel aan de gang.

Woensdagavond stelde het Schaarbeekse college haar bezwaren kort voor aan de gemeenteraad. “Het advies is gunstig”, zei burgemeester Bernard Clerfayt (Défi). “Wij zijn uiteraard blij dat de zone ingericht wordt, dat is al lang een vraag van de gemeente.”

Schaarbeek ziet evenwel 188 verbeterpunten. Belangrijkste struikelblok is de dichtheid van de bebouwing. “De bebouwing wordt in het plan te hoog aan de kant van de Jacques Georginlaan”, laat Clerfayt weten. “Wij willen 20 procent minder woningen, maar zonder aan het aandeel openbare woningen te raken.”

Nederlandstalig secundair

Het Schaarbeekse college vraagt daarnaast percelen om zo snel mogelijk twee nieuwe basisscholen – een Nederlands- en een Franstalige – te kunnen bouwen, twee technische secundaire scholen met specialisatie in mediaopleidingen, en een kinderkribbe.

“Er is nog steeds een groot gebrek aan plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs, niet alleen in de lagere maar ook in de secundaire scholen. Als gemeente willen we onze verantwoordelijkheid nemen en nu ook een middelbare school bouwen,” zegt Adelheid Byttebier (Groen), schepen van Nederlandstalig Onderwijs.

"Gezien de locatie zien we bovendien een ideale gelegenheid om een schoolconcept te ontwerpen met technische opleidingen binnen het audiovisuele domein, om de Brusselse jongeren zo ook uitstekende jobperspectieven te geven." In 2011 en 2018 opende Schaarbeek al twee lagere scholen: De Kriek en Paviljoen.

Tram

Een groene ruimte van 8 hectare is gepland. Schaarbeek vraagt het behoud van de bestaande groene ruimte en een openbare beheerder voor de nieuw aan te leggen delen, wat het onmogelijk zou maken om die groene ruimte op te knippen in privétuinen.

De gemeente dringt erop aan dat een tram de nieuwe Reyerssite zou doorkruisen, om al die kantoren en woningen te voorzien van voldoende openbaar vervoer. Daarnaast vraagt ze twee betaalparkings voor bezoekers van de site, één aan de oost- en één aan de westzijde.

Het college vraagt ook een garantie dat de kantoorgebouwen omgevormd zouden kunnen worden tot woningen als niet voldoende geïnteresseerde mediabedrijven zouden opduiken.

Het openbaar onderzoek rond het richtplan van aanleg voor de Reyerssite loopt nog tot 29 april. Op 4 april organiseert het Gewest een openbare vergadering in het OVMW-gebouw op de Reyerslaan. Meer info vind je hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?