Humanitaire hub verhuist van Noordstation naar Havenlaan

© Ivan Put
| Migranten schuiven aan bij de humanitaire hub in het Noordstation. Ze kunnen er onder meer naar het thuisfront bellen.

De humanitaire hub die zich in het Brusselse Noordstation had gevestigd verhuist op 11 juni naar de Havenlaan in Brussel-stad. De huurovereenkomst voor de lokalen die de hulporganisaties Dokters van de Wereld, Rode Kruis, Artsen Zonder Grenzen en Burgerplatform voor steun aan de vluchtelingen hadden voor het gebruik van de lokalen in Brussel-Noord is afgelopen.

De Haven van Brussel stelt hun leegstaande gebouw dat zich op de Havenlaan nummer 100, dichtbij Thurn & Taxis, bevindt anderhalf jaar ter beschikking van de hulporganisaties. De verschillende partners van de humanitaire hub wordt momenteel volledig in orde gezet om de migranten te kunnen opvangen.

Ze kunnen er opnieuw rekenen op verschillende diensten zoals juridische begeleiding, medische en psychische zorg tot sociale hulp, het opsporen van familie, kledijdistributie en begeleiding naar nachtopvang.

"Zolang er geen echte onthaal- en oriëntatiecentrum in werking gesteld wordt, blijven de migranten schreeuwen om hulp. Wij zetten onze activiteiten verder en proberen bij te dragen aan een waardig ontvangst die ervoor zorgt dat deze mensen een heldere en humane keuze kunnen maken voor hun toekomst", zegt David Leclercq, coördinator van de humanitaire hub.

Humanitaire nood

“Het lijkt ons vanzelfsprekend om een gebouw ter beschikking te stellen dat zijn functie als bureau niet meer kan vervullen en gerenoveerd moet worden”, zegt Mohammed Jabour, voorzitter van de Haven van Brussel. “De Haven wil op die manier haar bijdrage leveren aan het werk van de verenigingen die werkzaam zijn in de humanitaire hub, een plaats waar essentiële diensten geboden worden aan mensen in humanitaire nood.”

De humanitaire hub trekt door de verhuis weg van het station Brussel-Noord, waar traditioneel veel migranten zich verzamelen. De Havenlaan ligt op zo'n 15 minuten wandelen van het Noordstation en het Maximiliaanpark.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?