| Jeugdhuis Tongeluk, al decennia een begrip in Ganshoren en omstreken, in betere tijden.

Toekomst jeugdhuis Tongeluk in Ganshoren hangt aan een zijden draadje

CD
© BRUZZ
23/11/2023
Updated: 23/11/2023 18.01u

Donderdagavond beslist de gemeente Ganshoren wellicht dat het huurcontract van jeugdhuis Tongeluk wordt stopgezet. Zowel het jeugdhuis als Entree, de koepel van de Brusselse jeugdhuizen, is teleurgesteld.

Jeugdhuis Tongeluk is al tientallen jaren een begrip in Ganshoren. Nu lijkt de toekomst ervan onzeker, aangezien donderdagavond wellicht wordt beslist dat de huurovereenkomst wordt stopgezet.

Die beslissing is het gevolg van spanningen tussen het jeugdhuis en de gemeente. "Tongeluk heeft een moeilijk jaar achter de rug, met een jong en onervaren bestuur dat er af en toe de kantjes vanaf gelopen heeft. Er waren klachten van overlast door feestjes en afval", zegt Stefaan Kaberuka, coördinator van koepelorganisatie Entree die de Brusselse jeugdhuizen ondersteunt.

Entree begrijpt de bezorgdheden van de gemeente, maar noemt de beslissing "te drastisch". "We willen liever met de gemeente rond de tafel zitten om te kijken naar alternatieven", klinkt het.

Plan voor de toekomst

Entree stelde een plan op om de relatie tussen het jeugdhuis, de gemeente en de buurt te verbeteren. "We hadden het idee opgevat om het complex even te sluiten en het daarna opnieuw op te starten met een interimbestuur. We hebben contact met ex-bestuurders die willen helpen. In een latere fase zouden we dan op zoek gaan naar nieuwe jongeren die onder de juiste begeleiding de werking kunnen verderzetten", zegt Kabureka.

"Maar voor de gemeente is de maat vol", gaat Kaberuka verder. "We krijgen de kans dus niet om het plan uit te voeren. We zijn nog altijd bereid om alsnog het plan uit te werken, als de gemeente daar oren naar heeft."

Bevoegd schepen Philippe Beghin (CD&V) kreeg het plan pas dinsdagavond in de mailbox. "Ik heb het hem uiteindelijk via mail bezorgd nadat hij elk voorstel om rond tafel te zitten afwimpelde", aldus Kabureka.

Geluidsoverlast en netheid

Volgens Beghin slepen de problemen in het jeugdhuis al lang aan. "Elke zaterdagnacht kreeg ik berichten van buurtbewoners over geluidsoverlast. Ik ben er verschillende keren op zondagochtend gepasseerd. Er waren ook klachten door drug- en drankgebruik."

"Anderhalf jaar geleden zijn we gestart met verschillende vergaderingen met de betrokken partijen, zoals de VGC, Entree, het kabinet Dalle en de jongeren zelf. De jongeren en Entree zouden zorgen dat er geen overlast meer was en de plek opnieuw proper zou zijn, maar dat gebeurde niet. Ik heb nog met mijn eigen auto naar het stort gereden om hen te helpen", gaat de schepen verder.

Bovendien vindt Beghin dat de plek niet toegankelijk was voor alle jongeren. "We verhuren het gebouw aan vzw Tongeluk om er activiteiten te organiseren voor alle jongeren. Niet voor een klein groepje. De laatste 3 jaren heb ik gezien dat een aantal jongeren dat jeugdhuis geleidelijk aan hebben gemonopoliseerd. Ze deden enkel feestjes met heel specifieke muziek."

Alternatieve muziek

De huidige bestuursleden bevestigen dat ze veel bezig zijn met alternatieve elektronische muziek, en de feestjes vaak daarop gericht waren. "Maar we bereikten net een heel diverse gemeenschap", aldus het bestuur.

Al erkennen ze wel dat ze te weinig ervaring hebben om een jeugdhuis te runnen. "Niemand wou in het bestuur zitten. We hebben uit noodzaak de coördinatie op ons genomen. Anders kon Tongeluk niet blijven bestaan", klinkt het.

Volgens de jongeren verliep het contact met de gemeente moeilijk. "We hadden het gevoel dat de gemeente ons daar niet wou. Dus ik weet niet of er een oplossing uit de bus komt met het huidige gemeentebestuur. Tenzij je de hele identiteit van het jeugdhuis wegveegt: alle graffiti, de undergroundcultuur en de experimentele muziek."

Einde huurcontract

Om 20.15 uur vanavond start de gemeenteraad in Ganshoren. Groen laat alvast weten dat ze tegen het voorstel van beslissing zullen stemmen. "Het is te radicaal", zegt Arne Smeets (Groen). "Tongeluk betekent veel voor de Nederlandstalige jeugd in en rond Ganshoren. We vragen dus garanties voor een alternatief op die plek. De gemeente moet opnieuw met alle betrokken personen rond de tafel zitten."

Maar het besluit staat zo goed als vast. Het huurcontract wordt hoogstwaarschijnlijk beëindigd. Er is een opzegtermijn van 6 maanden. Op 31 mei 2024 moet Tongeluk het gebouw verlaten.

Volgens Beghin is het wel de bedoeling dat de plek voorbehouden blijft voor een jeugdhuis. "Volgende week brengen we een bezoek aan de plek, met de jongeren erbij. Dan zullen we zien hoe snel we het weer in orde kunnen brengen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren, Samenleving, tongeluk, jeugdhuis , entree

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni