Huurder wint rechtszaak tegen Anderlechtse Haard omdat hij niet op balkon kan

JP
© BRUZZ
04/02/2020

Al sinds 2012 kunnen de meeste bewoners van de sociale woningen van de Anderlechtse Haard hun balkon niet gebruiken. Een bewoner nam daarom een advocaat in de arm en krijgt gelijk van de rechter: hij krijgt ruim negenhonderd euro om het ongemak te vergoeden en moet elke maand ruim vijftig euro minder huur betalen.

De gebouwen van de Anderlechtse Haard in de Grondelsstraat (daarom ook wel ‘Grondels’ genoemd) worden gerenoveerd. De gevels worden vernieuwd, maar daarvoor moeten wel de balkons worden afgesloten. Aanvankelijk werd beloofd dat de werken slechts enkele jaren zouden duren, en dat laat de rechter ook meewegen in zijn beslissing.

"Hoewel deze vertraging niet door overmacht kan worden gerechtvaardigd, heeft de verweerster de werkzaamheden waarop haar besluit is gebaseerd om de toegang tot de balkons van het gebouw te verbieden, nog steeds niet uitgevoerd. En dat gedurende meer dan zeven jaar!," klinkt het in het vonnis.

Bewoner Robert De Keuster, die de rechtszaak in 2017 heeft aangespannen tegen de Anderlechtse Haard, krijgt een bedrag van 935,82 voor het ongemak dat hij heeft ervaren door al die jaren geen gebruik te kunnen maken van zijn balkon. Bovendien zal hij elke maand dat zijn balkon niet toegankelijk is 51,99 euro minder huur hoeven te betalen.

De Keuster is opgelucht, maar vraagt zich tegelijkertijd af wat er gebeurt met de honderden mensen die zich in dezelfde situatie bevinden als hij. Ook vreest hij dat de Anderlechtse Haard in beroep zal gaan en het hem moeilijker zal maken om de juridische procedure verder te zetten.

De Anderlechtse Haard heeft voorlopig nog niet beslist of ze in beroep gaat. Dat zegt lid van de raad van bestuur Bieke Comer. Ze komt halverwege februari samen met de rest van de raad van bestuur en zal dan vermoedelijk ook de rechtszaak bespreken.

Niet alleen balkons

Dat het zo lang duurt, komt volgens haar doordat het om ‘enorm grote werken’ gaat. Naast de balkons wordt ook het probleem met ventilatie aangepakt en er komen nieuwe gevels langs alle kanten. De balkons veranderen naar grotere terrassen en ook de woonkamers worden uitgebreid.

De Anderlechtse Haard heeft de juiste procedures gevolgd, maar volgens Comer waren de tarieven van de kandidaten om de werken uit te voeren te hoog, waardoor de oproep verschillende keren moest worden gelanceerd.

Nu is er volgens Comer een aannemer aangewezen, maar die toewijzing is nog niet definitief goedgekeurd door de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM). Volgens de procedure moet er eerst een periode waarbij er beroep kan worden aangetekend in acht worden genomen. Pas vanaf november gaan de bewoners iets van de werken zien, schat Comer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving, Anderlechtse Haard

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni