Renovatie woonblok Peterbos 9 voltooid: ‘Antwoord op problemen in de wijk’

© BRUZZ
05/07/2024

De renovatie van Peterbos 9, een massief complex in een van de grootste sociale woonwijken van het Brussels gewest, is afgerond. Het gebouw werd uitgebreid met wintertuinen en terrassen, en kreeg betere isolatie. Volgens Lotfi Mostefa, voorzitter van de Anderlechtse Haard, kan degelijke huisvesting een antwoord bieden op de problemen in de veelbesproken buurt.

Na anderhalf jaar zijn de renovatiewerken aan de sociale woonblok Peterbos 9 achter de rug. Het modernistische gebouw kampte met problemen die volgens Beliris eigen zijn aan architectuur uit de jaren ’70 en ’80: slechte isolatie en kleine buitenruimtes. Studiebureaus 51N4E en Lacaton en Vassal, kregen van Beliris de opdracht om een oplossing uit te werken.

De appartementen kregen een betere isolatie, en via een uitbreiding die tegen de bestaande gevels werd geplaatst kon 10 vierkante meter extra oppervlakte gecreëerd worden. Schuiframen geven nu toegang tot de nieuwe wintertuinen, die fungeren als extra ruimte en thermische buffer bij koude of warme dagen.

Bewoners kunnen voortaan ook hun eigen binnenklimaat regelen. En om het energieverbruik nog meer te verminderen, werden bestaande elektrische installaties vernieuwd. Tijdens de periode van de werken bleef Peterbos 9 bewoond. Een tijdelijke stofwand en een strikte fasering moesten de overlast van de werf voor de bewoners beperken.

Minder veiligheidsproblemen

In totaal kregen 80 sociale woonruimtes en vier privélokalen op het gelijkvloers een opknapbeurt, goed voor een kostenplaatje van om en bij de 14,7 miljoen euro. Lotfi Mostefa, voorzitter van de Anderlechtse Haard, blikt tevreden terug op de renovatie. “Als je de levenskwaliteit van de inwoners kan verbeteren, zal je minder veiligheidsproblemen krijgen”, zegt hij. “Betere huisvesting kan op lange termijn een antwoord bieden op de verschillende problemen in de wijk.”

Ondertussen staan ook andere renovatieprojecten in de steigers. De werken aan woonblok Peterbos 12, van dezelfde omvang als Peterbos 9, zijn begin deze maand gestart. Op termijn zullen daar 64 appartementen aangepakt worden.

Ook Peterbos 7 kan een renovatie tegemoet zien. Die werkzaamheden zullen eind deze zomer beginnen. De kostprijs van beide werven bedraagt ongeveer 28 miljoen euro. Daarnaast lopen studies om ook blokken 17 en 18 aan te pakken, zo zegt federaal minister Karine Lalieux (PS), bevoegd voor Beliris.

Er beweegt dus heel wat in de Peterboswijk. Vorige maand werd ook een nieuw voetbalveld ingehuldigd. Een welkome toevoeging aldus Khalid El Addaoui, jeugdwerker bij D’Broej. Het terrein draagt volgens hem bij aan meer sociale controle. “En het brengt niet alleen de jongeren naar buiten, het nodigt iedereen uit om naar buiten te komen”, zei hij eerder aan BRUZZ. “Dit zorgt voor een meer leefbare wijk.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Stedenbouw , Peterbos , Anderlechtse Haard , Fabrice Cumps , Lofti Mostefa

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni