Huwelijken uit ‘Blind Getrouwd’ worden niet geannuleerd

© Photonews
| Burgervader Maingain kon zich evenwel niet verzoenen met het concept van het realityprogramma, waarin twee onbekenden elkaar pas ontmoeten in het gemeentehuis op de dag dat ze trouwen.

Het college van procureurs-generaal ziet geen enkele reden om de huwelijken uit de populaire tv-programma's ‘Blind Getrouwd’ of ‘Mariés au premier regard’ te annuleren. Ze nemen het wel op voor burgemeesters, zoals Olivier Maingain in Sint-Lambrechts-Woluwe, die dergelijke huwelijken weigeren te voltrekken.

In het VTM-programma 'Blind Getrouwd' (of de Franstalige evenknie 'Mariés au premier regard', uitgezonden op RTL-TVi) brengt een team van experten een aantal alleenstaande mannen en vrouwen samen. De koppels moeten meteen trouwen en na verloop van tijd beslissen of ze getrouwd blijven, of er de brui aan geven.

Burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe Olivier Maingain (DEFI) weigerde zo'n huwelijk te voltrekken, nadat het parket van Brussel hem geantwoord had dat dergelijke huwelijken mogelijk niet rechtsgeldig zijn. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vroeg daarop een advies van het college van procureurs-generaal.

Het college besliste dat het "niet opportuun is" om procedures in te leiden om dergelijke huwelijken nietig te laten verklaren. De procureurs-generaal zien dit niet als een prioriteit in het strafvervolgingsbeleid.

Dat wil evenwel niet zeggen dat de procureurs-generaal geen problemen hebben met de huwelijken. Ze merken op dat productiehuizen achter de programma's gedeeltelijk de activiteiten van een huwelijksbureau uitoefenen, maar daar de toestemming niet voor hebben.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?