Ideeënwedstrijd Justitiepaleis: de winnaars

© brusselnieuws.be
30/03/2011
Het Justitiepaleis afbreken, winkels in de sokkel, een autovrij Poelaertplein, groene dakterrassen. Het zijn enkele van de winnende ideeën uit de wedstrijd voor een nieuw Justitiepaleis. De concepten zijn tot 15 mei te zien in Bozar.

In juli 2010 lanceerde de Regie der Gebouwen een ideeënwedstrijd voor de toekomst van het Justitiepaleis. Uit de 188 ingediende dossiers heeft een jury onder leiding van bouwmeester Olivier Bastin nu zes laureaten bekend gemaakt. Het gaat om drie voorstellen die de gerechtelijke functie van het monument uit de negentiende eeuw willen behouden en drie die een totaal nieuwe invulling voorzien.

De laureaten krijgen een geldprijs en een prominente plaats op een tentoonstelling over de toekomst van het Justitiepaleis die donderdag opent in het Paleis voor Schone Kunsten.

Wie zijn de laureaten en wat stellen ze voor? Een overzicht.

1A) In het eerste scenario, met (gedeeltelijk) behoud van de gerechtelijke functie, is een tijdelijke vereniging van de Belgische bureaus T.O.P. Office en Expo68 de eerste winnaar. Zij willen de vele ruimtes in de gigantische sokkel van het Justitiepaleis een nieuwe bestemming geven. Zo zou er in de 'kelders' van het paleis plaats zijn voor winkels die aansluiten op de Marollen en zo een nieuwe verbinding tussen boven-en benedenstad creëren. Het stadsweefsel dat verloren ging door de bouw van het Justitiepaleis kan zo hersteld worden. Daarnaast willen ze van de koepel een toeristische attractie maken.

1B) De tweede laureaat is het Nederlandse Suruntu / De Mul Architects. Zij kiezen resoluut voor het behoud van de gerechtsfuncties in het gebouw. De bestaande binnenpleintjes willen ze opengooien en van een glazen dak voorzien. Daarnaast zien ze een verkeersvrij Poelaertplein en een groene zone rond het Justitiepaleis.

1C) City 4 uit Nederland, de derde winnaar, combineert enkele ideeën van de twee vorige zoals groen rond het gerechtsgebouw en winkels en horeca in de sokkel.

2A) In het tweede scenario, zonder behoud van de gerechtelijke functie, gaat de eerste prijs naar het Belgische Scale. Zij willen het Justitiepaleis gedeeltelijk afbreken zodat het op termijn plaats kan ruimen voor een nieuwe stadswijk die dan wel nog elementen van het oude monument bevat. Naar het voorbeeld van het Romeinse paleis van Diocletianus in Split.

2B) Het Belgische Graphical Arch, de tweede laureaat, wil ook alle gerechtelijke functies weg uit het Justitiepaleis en de omgeving, maar plant wel het behoud van het ontwerp van architect Poelaert. De mastodont zou worden omgebouwd tot een paleis van het volk met een tentoonstellingsruimte, sportzalen, winkels, horeca, een bibliotheek, enzovoort. Naast het paleis zou een nieuw, transparant gerechtsgebouw komen.

2C) De Fransen Pierre Silande en Mickael Papin willen een Paleisstraat, zeg maar een verbinding tussen de boven- en benedenstad, doorheen het Justitiepaleis. Errond zien ze nieuwe woningen en kantoren verrijzen. Alles wordt afgewerkt met groene dakterrassen.

Het prijzengeld (60.000 euro) wordt verdeeld over de verschillende laureaten in beide scenario's. Het bedraagt 15.000 euro voor de eerste laureaat, 10.000 voor de tweede en 5.000 voor de derde.

Achtbaan rond de koepel
De concepten van de laureaten maar ook die van andere deelnemers aan de ideeënwedstrijd worden toegelicht op de website (zie link hiernaast) en op de speciale tentoonstelling in Bozar die donderdag opent. Daar zitten radicale ideeën tussen die het debat over de toekomst zeker zullen aanzwengelen. Denk aan een achtbaan rond de koepel, een gevangenis in het paleis, het gebouw laten verstenen tot een gigantische rots, of een stolp erover om het te conserveren als erfgoed.

Architecture for Justice
Tot en met 15 mei 2011
Gratis

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni