Inburgering blijft wel gratis in Brussel

In de cursus Maatschappelijke Oriëntatie

Terwijl nieuwkomers in Vlaanderen voortaan 360 euro moeten betalen voor hun inburgeringstraject, blijft het parcours gratis in Brussel, verneemt onze redactie. De Vlaamse regering wil zo vermijden dat nieuwkomers massaal voor het gratis Franstalige traject kiezen.

Het was één van de opvallende maatregelen in het Vlaamse regeerakkoord: Nieuwkomers moeten voortaan ook betalen voor hun verplichte inburgeringscursus. Voor de twee cursussen betalen ze twee keer 90 euro, een keer bij aanvang en nog eens voor het examen. Samen goed voor 360 euro. Met de maatregel wil de nieuwe regering het signaal geven dat nieuwkomers niet zomaar alles in de schoot geworpen krijgen in Vlaanderen.

BenjaminDalle 12 BRUZZ ACTUA 1680

In Brussel dreigde echter een praktisch probleem bij een betalende inburgering. Nieuwkomers kunnen hier immers kiezen tussen het Nederlandstalige en het Franstalige inburgeringstraject. Beide zijn vandaag gratis. Als de Nederlandstalige inburgering plots betalend wordt, zouden nieuwkomers wel eens massaal voor het Franstalige traject kunnen kiezen, vreest de Vlaamse regering.

Ticket naar job

Om dat te vermijden besliste de regering om de inburgering voor inwoners van het Brussels gewest gratis te houden. Dat zegt Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) in een gesprek met onze redactie. "We moeten absoluut vermijden dat we extra drempels opwerpen om te kiezen voor een Nederlandstalig inburgeringstraject," legt Dalle uit. "De positie van het Nederlands in de hoofdstad zou hiermee onder druk komen. Goed Nederlands beheersen is een absolute troef voor nieuwkomers in onze hoofdstad. Vaak is het een direct ticket naar een kwaliteitsvolle en duurzame job in Brussel of Vlaanderen."

Vlaams minister van Inburgering Bart Somers (Open VLD) bevestigde dat ook in de commissie Inburgering dinsdagmiddag. Hij antwoordde daar op vragen van Hannelore Goeman (SP.A) en Stijn Bex (Groen). "We willen vermijden dat er een situatie ontstaat die niemand gewild heeft," legde Somers uit. "We willen ten slotte niet raken aan het Nederlandstalige karakter van de hoofdstad."

Somers bevestigde ook dat Vlaanderen 4.000 inburgeringstrajecten zal financieren in Brussel. Inburgering in Brussel wordt verplicht vanaf januari 2020.

Woensdag kan u het volledige gesprek met Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle lezen in BRUZZ magazine en online.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?