Kinderopvang Brussel

| Kinderopvang Brussel

Inspectierapporten kinderopvang vanaf vandaag online

© Belga
19/12/2022

De eerste inspectierapporten van kinderopvanginitiatieven in Vlaanderen en Brussel staan vanaf vandaag online. Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V). De publicaties gebeuren stapsgewijs via de website van de zorginspectie, www.zorginspectie.be.

In tegenstelling tot onder meer ziekenhuizen konden de inspectieverslagen van kinderopvanginitiatieven tot nog toe niet vrij geraadpleegd worden zonder aanvraag. Daar bestaat al jaren discussie over, maar die schakelde nog een versnelling hoger nadat eerder dit jaar een baby overleed door mishandeling in een crèche in Mariakerke, die blijkbaar al langer op de radar van de zorginspectie stond.

Karine Moykens, de secretaris-generaal van het departement Welzijn, kondigde eerder in het Vlaams Parlement al aan dat de inspectierapporten vanaf 19 december actief openbaar zouden worden gemaakt. Dat is nu ook het geval, meldt minister Crevits. Ze worden stapsgewijs gepubliceerd op de website van de Zorginspectie. Telkens er een verslag klaar is, komt het online. In een eerste fase zullen daarom alleen de rapporten van de inspecties van na 17 november beschikbaar zijn.

Het gaat niet om volledige verslagen, die vaak bol staan van de terminologie en dus minder toegankelijk zijn voor - toekomstige - ouders. Het document dat online komt te staan is een vlotter leesbare samenvatting.

Geen eindpunt

Volgens Crevits gaat het om een eerste stap, en "zeker geen eindpunt". Het is de bedoeling om vanaf het voorjaar ook de stappen in een eventueel handhavingstraject online te publiceren. In de loop van de komende maanden komt er op de website van het Agentschap Opgroeien een link naar alle info rond actieve openbaarheid. Het gaat dan over inspectieverslagen, de opvolging ervan, handhavingsrapporten en de eventuele meldingen die aanleiding gaven tot de handhaving. De opvanginitiatieven zullen daarop ook zelf kunnen aangegeven hoe ze met de handhaving aan de slag gaan.

"In de kinderopvang wordt door het merendeel van de initiatieven heel goed werk geleverd dankzij duizenden medewerkers. De publicatie van de inspectierapporten is een belangrijke stap om ouders te informeren over de kwaliteit en de veiligheid in de kinderopvanginitiatieven", zegt minister Crevits. "De publicatie van de inspectierapporten moet ook helpen om het vertrouwen van ouders in onze kinderopvang te versterken."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni