Internationaal onderzoek: Nederlandstalige Brusselaars spreken het best Engels

© Margot Otten
| (archiefbeeld) Britse vlag op de Grote Markt

Belgen beheersen het Engels behoorlijk goed, blijkt uit de EF English Profiency Index. België staat op de zesde plaats en ook Brussel scoort goed. "De Nederlandstalige Brusselaars spreken het beste Engels ter wereld."

In de EF English Proficiency Index peilt internationaal taalonderwijsbedrijf Education First naar de kennis van het Engels in landen waar dat geen officiële taal is. Het bedrijf ondervraagde daarvoor meer dan twee miljoen mensen in 111 landen en regio's. Met een score van 620 staat België op de zesde plaats, na Nederland, Singapore, Oostenrijk, Noorwegen en Denemarken.

Ook Brussel scoort goed en behoort met een score van 610 tot de tien beste Europese hoofdsteden. "In de categorie 25-30 jaar ligt het niveau van het Engels het hoogst, hoger dan in de categorie 18-25 jaar, voor wie de coronaperiode moeilijker was. Brussel ontvangt vandaag veel studenten en jonge professionals wat de goede kennis van het Engels in de hoofdstad kan verklaren," zegt Arthur Boland, Head of Sales bij Education First, aan BX1.

Nederlandstalige Brusselaars aan de top

Brusselaars halen een hogere score dan Berlijners, Parijzenaars of Romeinen, maar in steden als Amsterdam, Kopenhagen en Lissabon doet men het wel nog beter. Ook in Vlaanderen ligt het niveau Engels hoger.

"Maar als we enkel naar de Nederlandstalige Brusselaars zouden kijken komen zij op de eerste plaats ter wereld te staan, nog voor Nederland," aldus Boland. "Als Franstalige zie je vaker culturele werken die in het Frans gedubd zijn, terwijl Nederlandstaligen veel meer toegang hebben tot de Engelstalige cultuur."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?