Inwoners Oudergemse wijk boos nadat basketpaal weg moet op vraag van burgemeester

© Evelien te Grotenhuis
| De basketpaal was een groot succes bij jongeren in de buurt.

Een basketpaal, neergezet door bewoners van de Sint Annabuurt in Oudergem, moet worden verwijderd. Dat heeft de burgemeester van Oudergem beslist. Buren klaagden over geluidsoverlast, bovendien speelden de kinderen op straat. “In welke maatschappij wil je opgroeien?," zeggen de ouders die het initiatief namen. "Is de weg alleen van Koning Auto en intolerante mensen die eisen dat het doodstil is in hun straat?"

Een gezin in de Kardinaal Micaralaan in de Sint Annawijk in Oudergem heeft in het voorjaar een basketbalpaal voor hun huis geplaatst. Het idee was om daarmee de kinderen in de buurt meer met elkaar te laten spelen, en dat concept was een groot succes. "Daarvoor zat iedereen achter zijn eigen poort, nu kwamen de kinderen naar buiten," getuigt moeder en initiatiefneemster Evelien te Grotenhuis.

Er kwamen kinderen uit de buurt spelen, er ontstond een eerste prille liefde. De Oekraïense kinderen van dezelfde leeftijd kwamen meespelen. Maar, vlak voor de zomervakantie kwamen de eerste klachten. Als reactie hierop vroegen de ouders hun kinderen in ieder geval na 20 uur niet te spelen en nog meer samen zodat er niet drie keer op een dag door verschillende groepjes gesprongen en gedunkt werd.

Maar daarmee waren de problemen niet opgelost. Buren begonnen vervelende opmerkingen tegen de kinderen te maken. "Tegen onze kinderen is wel eens gezegd dat we naar de Marollen moesten verhuizen, dat dit gedrag niet paste in deze buurt," betreurt te Grotenhuis. "Tegen de Oekraïense jongens dat ze terug naar Kiev moesten gaan, omdat daar al veel lawaai is."

Basketpaal moet weg

Tijdens hun vakantie heeft het gezin de basketbalpaal afgeplakt. Sinds hun terugkeer is hij weer open. "Gisteren stond de wijkagent op de stoep," zegt Te Grotenhuis. "Vanwege de veiligheid voor de kinderen moeten we de paal weghalen." De kinderen mogen basketten op de rustige Kardinaal Micaralaan voorlopig vergeten. "Mijn kinderen fietsen vier kilometer door Brussel om naar school te gaan, en op straat spelen zou dan te onveilig zijn?," reageert Te Grotenhuis.

Andere speelopties voor jonge tieners zijn het basketbalveldje langs de Groene Wandeling, maar dat is een stuk verder voor het gezin en minder geschikt voor spontane interactie tussen buurtkinderen. Een paar honderd meter verderop is er een speeltuintje, maar dat is meer geschikt voor heel jonge kinderen. "Het stoort ons zo dat kinderen niet meer kunnen spelen op straat. In welke maatschappij wil je opgroeien? Is het enkel Koning Auto en de onverdraagzamen die hun rust opeisen? Er komen vliegtuigen over, de tuinman komt de heg snoeien,...dat maakt ook lawaai. We willen graag dat de kinderen samen kunnen spelen in plaats van de hele dag op een schermpje te kijken."

Burgemeester Sophie De Vos (Défi) benadrukt dat de plaats van de basketpaal niet geschikt is, omdat de kinderen op de openbare weg spelen. Ze stelt dat de familie te Grootenhuis de basketpaal op hun privéterrein kan plaatsen. Ook is ze bereid om mee te denken over een meer geschikte plek in de openbare ruimte. Ze verwijst naar de Transvaalwijk, waar recent nog een basketpaal is geplaatst. In de Sint Annawijk is nog geen alternatief bekend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?