© BRUZZ

Iraanse oppositie uit aan Wetstraat haar onvrede over vrijlating Assadi

© Belga
30/05/2023

Een twintigtal mensen verzamelde zich dinsdag in Brussel op het kruispunt van de Wetstraat en de Kunstlaan om hun woede te uiten over de beslissing van de federale regering om terrorist Assadolah Assadi over te dragen aan Iran. Hij werd geruild voor de ngo-medewerker Olivier Vandecasteele die 455 dagen vastzat in Iran.

Vrijdag al veroordeelde de Nationale Raad van Iraans Verzet in België (NCRI) de vrijlating van Assadollah Assadi. Assadi, een Iraanse schijndiplomaat, zat in ons land in de cel nadat hij werd veroordeeld voor zijn rol in een verijdelde terreuraanslag in Parijs.

Vrijdag is hij in Teheran aangekomen en werd hij met een eerbetoon ontvangen door Iraanse functionarissen. Volgens de Iraanse oppositie is de vrijlating echter in strijd met een eerder arrest van het Grondwettelijk Hof en gaat het om "een beschamende toegeving aan chantage voor terrorisme en gijzeling".

"Wij zijn blij dat Olivier Vandecasteele naar huis is teruggekeerd. Maar wij veroordelen de vrijlating van Assadolah Assadi, een terroristische diplomaat, in ruil voor de heer Vandecasteele. Deze schandelijke zaak heeft slechts één begunstigde: het Iraanse terroristische regime en zijn beleid van gijzelneming", verklaarde de secretaris-generaal van de Iraanse mensenrechtenvereniging, Mehdi Nobari.

Betancourt

Eerder had ook al de Colombiaanse ex-presidentskandidate Ingrid Betancourt de ruil van Assadi voor Vandecasteele scherp veroordeeld. "Het besluit om in strijd met de wet een terrorist vrij te laten, is een aanfluiting van het recht en de rechtsstaat en beloont de chantagepolitiek van het Iraanse regime, waardoor elke Europese burger het risico loopt gegijzeld te worden, zoals vandaag meer dan een dozijn van onze Europese landgenoten", aldus de Frans-Colombiaanse, die in de jaren 2000 zes jaar lang gegijzeld werd door de Colombiaanse guerillagroepering FARC.

Ook minister van Justitie Vincent Van Quickenborne krijgt een veeg uit de pan. "De onwettige vrijlating van Assadi is ook in tegenspraak met eerdere verklaringen van de minister van Justitie dat elke actie in overeenstemming met de wet zou zijn."

Volgens de minister had België echter geen keuze. "Er was geen enkele andere optie mogelijk voor ons land, dat hebben onze inlichtingen- en veiligheidsdiensten heel duidelijk gemaakt", verklaarde Van Quickenborne afgelopen vrijdag in Het Journaal (VRT 1). "Als land heb je de absolute plicht om elke onschuldige Belg in de wereld te helpen en te bevrijden.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni