Iriscare komt met voorbereidingsplan voor tweede golf

Een rusthuis in precoronatijden (archiefbeeld)

De Brusselse welzijnsorganisatie Iriscare bereidt rusthuizen voor op een tweede golf. Zo komt er een gezamenlijke aankoopcentrale om beschermend materiaal in te kopen en moeten rusthuizen afspraken vastleggen met ziekenhuizen en laboratoria.

Dat meldt Iriscare die vrijdag een omzendbrief over het onderwerp verzendt. De organisatie richt zelf een aankoopcentrale op en legt een voorraad van drie maanden beschermend materiaal aan, zoals mondkapjes en schorten. "We zorgen zo snel mogelijk voor een strategische voorraad van drie maanden," zegt woordvoerder Sven Hendrickx.

Als de voorraad op is, wordt die weer aangevuld. "Zo zullen we, ook als het pas volgend jaar nodig zou zijn, niet meer in een situatie terechtkomen met te weinig maskers." Vóór de crisis bestelden rusthuizen zelf hun voorraad, maar dat is lastig en tijdrovend als iedereen op zoek is naar hetzelfde materiaal.

Daarnaast vraagt Iriscare van de rusthuizen om tegen het einde van de maand een actieplan klaar te hebben voor de komst van een tweede golf. Dat betekent dat ze een cel voor crisisbeheer oprichten en contacten met ziekenhuizen en laboratoria leggen om testen uit te voeren. "Mocht er een nieuwe piek komen, dan hoeven ze niet op zoek te gaan naar een labo. Nu het rustig is kunnen ze een aantal zaken op papier zetten," zegt Hendrickx.

De omzendbrief is het resultaat van uitgebreid overleg met de vertegenwoordigers van de rusthuizen en vakorganisaties. In september moeten de afspraken met ziekehuizen en laboratoria verzegeld zijn. Ook moeten de rusthuizen tegen dan een leveringscontract hebben voor zuurstofconcentratoren, een soort beademingsapparaten. Die moeten, als dat nodig zou zijn, binnen vier uur na aanvraag worden geleverd.

Iriscare voert daarnaast nog een aantal ondersteuningsmaatregelen in voor zorgpersoneel op de eerste lijn. Zo verzorgt Iriscare opleidingen en kan zorgpersoneel een beroep doen op psychologische ondersteuning via de Associatie in Brussel voor Beter Evenwicht Tijdens Tewerkstelling (ABBET).

Tot slot kunnen ze op medische ondersteuning rekenen van de Gezondheidsinspectiedienst van de GGC en de medische cel van Iriscare als er covid-clusters opduiken. Dat betekent wanneer er twee bevestigde gevallen zijn binnen zeven kalenderdagen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?