Iriscare neemt de kwaliteitscontrole van Brusselse rusthuizen over (archiefbeeld).

Iriscare krijgt inspectieteam om toe te zien op kwaliteit zorginstellingen

JP
© BRUZZ
23/01/2023

De regels voor de inspectie van rusthuizen veranderen in 2023. Een nieuw team onder leiding van Iriscare zal grondige inspecties uitvoeren en zorginstellingen begeleiden. Als een rusthuis niet aan de kwaliteitseisen voldoet, kan een sanctie volgen.

Het nieuwe inspectieteam bestaat uit verpleegkundigen, ergotherapeuten, maatschappelijk assistenten en logopedisten. Vanaf 1 januari 2023 is het kersverse inspectieteam actief. Ze bekijken rusthuizen, serviceresidenties of opvang- en dagcentra voor personen met een handicap.

Naast sanctioneren staat het team ook in voor begeleiding. Het team helpt zorginstellingen de normen te begrijpen en naleven. Doel van de nieuwe maatregelen is het welzijn van ouderen of andere bewoners van zorginstellingen te garanderen.

De invoering van die nieuwe manier van werken sluit rechtstreeks aan bij de hervorming van de sector van de rusthuizen. De nieuwe ordonnantie geeft alle rusthuizen in principe een erkenning van onbepaalde duur. Wel krijgt elk rusthuis voortaan vaker inspectie over de vloer. De Brusselse zorgkoepel Iriscare neemt daarvoor de controlebevoegdheid over van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC).

De komende jaren zullen alle instellingen die erkend zijn door de Brusselse zorgkoepel deel uitmaken van het inspectieproces. Denk aan thuishulpdiensten, de gebruikersruimte Gate en de kinderopvang: van kinderdagverblijven tot onthaalouder. Iriscare wil op termijn de inspectieverslagen en de opvolging ervan openbaar maken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie