Islamofoob klimaat verergert: elke dag incident

ABZ
© BRUZZ
27/04/2016
Ook in:
nl fr

Sinds de terroristische aanslagen van 22 maart staan er al 36 islamofobe incidenten op de teller. Dat komt volgens het Collectief tegen Islamofobie in België aan op zeker één klacht per dag. Niet zozeer het aantal klachten neemt toe, maar wel de ernst van de haatdragende misdrijven tegen moslims.

Het Collectief tegen Islamofobie in België waarschuwt voor een sterk islamofoob klimaat. Een sociale breuklijn met moslims is zich aan het vormen, zegt het. Dat is volgens het Collectief te betreuren. “Geen enkele moslim zou zich ongerust mogen voelen in België en zeker niet als gevolg van de wreedheden die in naam van de islam zijn gepleegd”, staat in het rapport.

De organisatie tegen islamofobie verzamelde de incidenten dankzij burgers die er melding van maakten, of via de media die er berichten over schreven. Het aantal klachten is niet zozeer gestegen, maar wel verergerd sinds de aanslagen in Parijs in november 2015.

Haatmisdrijven in Brussel
Er zijn in totaal 19 haatmisdrijven geteld in België sinds de aanslagen van 22 maart. Daaronder valt agressie tegenover moslims, en zelfs het oproepen tot moord. Daarnaast zijn er zes gevallen van discriminatie en ook elf voorvallen met haatdragende boodschappen geteld. Heel wat haatdragende boodschappen worden neergepend via sociale media. Enkele voorbeelden van meer concrete voorvallen zijn: een vrouw werd door een man geslagen aan het Brugmannziekenhuis, neonazi’s verstoorden de sereniteit aan het Beursplein op 27 maart en een automobilist reed een gesluierde vrouw aan nadat hij teken maakte dat ze mocht oversteken aan een zebrapad.

De organisatie is ook verontrust over de media. Zeker veertig moslimorganisaties veroordeelden de aanslagen van Zaventem en Maalbeek kort na de feiten in formele boodschappen. Maar die stem weerklonk niet in de media, klinkt het. En dat terwijl minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wel veelvuldig geciteerd werd over de “moslims die dansten in de straat” na de aanslagen.

Het collectief wijst naar de politiek. Die is mee verantwoordelijk voor het aanpakken van islamofobie. Ze vragen voor een interfederale aanpak om het probleem op te lossen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni