Jaar vertraging voor westelijke Kleine Ring

De westelijke Kleine Ring langs het kanaal zal pas een jaar later dan voorzien klaar zijn. De werf zal ten vroegste in april 2013 voltooid zijn. Beliris wijst naar onvoorziene technische problemen als oorzaak.

Het einde van de werken aan de westelijke Kleine Ring was normaal voorzien voor begin dit jaar, maar allerhanden technische problemen staken daar een stokje voor, meldt De Standaard. Bouwheer Beliris bevestigt dat aan brusselnieuws.be.

"Zo hebben we nieuwe funderingen moeten uitdokteren voor de voetgangersbrug," zegt Griet Geebelen van Beliris, de federale spaarpot voor Brussel. "Bovendien moest de brug op vraag van het Vlaams Gewest voorzien worden op grotere containerschepen, wat het geheel complexer maakt. Omwille van de funderingsproblemen moeten we ook aan de Molenbeekse kant werken uitvoeren."

Ook het weer speelde Beliris parten. "Twee koudeperiodes tijdens de afgelopen winters hebben de werken vertraging doen oplopen," zegt Geebelen.

Op dit moment ligt de werf stil door de vrieskou. De MIVB legt een nieuwe trambedding en hoopt dat die er tegen eind april ligt. Daarna kan Beliris de werf terug overnemen. "Vanaf mei beginnen we met de heraanleg van gevel tot gevel en met het nieuwe wegdek," weet Geebelen. "Dat moet tegen september 2012 afgerond zijn. Eind 2012 moet de nieuwe voetgangersbrug er dan komen en in april volgend jaar moeten de werken definitief af zijn."

'Beliris naar Brussel'
Wie niet tevreden is met de verklaringen van Beliris, is Brussels parlementslid Jef Van Damme (SP.A). Hij pleit er dan ook voor om Beliris, dat nu bij de federale overheid zit, over te dragen aan het Gewest. "Dat zou de transparantie en de timing ten goede komen. Er zijn nu al te veel Beliris-werven die maar niet vooruit gaan," zegt hij.

De vertraging aan de Kleine Ring betekent wellicht ook dat de plannen voor de centrale lanen nog langer op zich laten wachten dan gedacht. De Stad Brussel wil immers eerst kijken welke impact de heraanleg van de Kleine Ring heeft op de verkeersstromen voor ze de centrale lanen aanpakt. De heraanleg van de Lemonnier-, Anspach-, Max- en Jacqmainlaan wordt nu al ruim een decennium uitgesteld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?