Jaaroverzicht: Jeugdhuis De Branding krijgt eigen stek

© Saskia Vanderstichele

Dinsdag werd het officiële startsein gegeven voor de bouw van jeugdhuis De Branding aan het station van Jette. De architecten beloven dat het gebouwtje er in juni staat. De Branding wacht al dik tien jaar op een eigen stek.

D e Branding moest in 2005 weg uit haar zolder in de Lakense Schijfstraat. Sindsdien is het jeugdhuis op de dool. Het vond eerst onderdak in Tongeluk in Ganshoren en daarna in het Jetse gemeenschapscentrum Essegem.

Vervolgens nam het jeugdhuis zijn intrek in het leegstaande café Barapaat op het Kardinaal Mercierplein. Na drie bloeiende jaren moest De Branding ook daar in 2013 vertrekken.

Ondertussen was ook de Vlaams-Brusselse politiek op zoek gegaan naar een geschikte locatie. In 2010 bereikten de gemeente Jette en de Vlaamse Gemeenschapscommissie een akkoord over een nieuwbouw op het Mercierplein. De gemeente gaf het terrein tussen het spoor en café Welkom in erfpacht, de VGC trok 500.000 euro uit voor de bouw van een klein jeugdhuis.

Normaal gesproken had het gebouwtje er al moeten staan. Maar begin 2014 bleek dat architectenbureau L3M (nu OSK-AR) uitkwam op een bouwbedrag van 800.000 euro, een stuk meer dus dan de subsidie van de VGC. De gemeente Jette wilde niet bijpassen. Uiteindelijk kwam Vlaams minister voor Jeugd en Brussel Sven Gatz (Open VLD) over de brug met de resterende 300.000 euro.

Het waren dinsdag dan ook Gatz en Pascal Smet (SP.A), binnen de VGC bevoegd voor Jeugd, die het doek van de nieuwe werf, samen met de gemeente, onthulden. “Dit project zal een nieuwe impuls geven aan Jette en omgeving,” aldus Smet.
De funderingen voor het gebouw liggen er al. De komende maanden worden hier twee bouwlagen opgezet, een oppervlakte van 200 vierkante meter.

“Op het gelijkvloers komt de Instuif, het jeugdhuis met de bar,” vertelt Jurgen Ral. coördinator van JHOB, de koepel van Brusselse jeugdhuizen die optreedt als bouwheer. “Op de verdieping wordt een polyvalente ruimte ingericht die tegen een schappelijke prijs verhuurd zal worden aan jeugdorganisaties en Jetse verenigingen, Nederlandstalig of Franstalig.”
Volgens Ral zou het jeugdhuis in juni klaar zijn. “Dat is wat de architecten ons hebben beloofd.”

Jetlag
“Vlak voor de zomer, dat zou mooi zijn,” zegt Yannick Schandené, bestuurder van De Branding. “Maar wij rekenen toch op een jaar.”

De jongeren van het jeugdhuis hebben een zware tijd achter de rug. “Vooral de laatste twee jaar, nadat we weg waren uit de Barapaat, waren lastig,” vertelt Schandené. “We hadden alleen nog een omgebouwde camionette en daarmee op stap gaan bleek, door alle regeltjes, toch ingewikkelder dan we dachten. Niet iedereen mocht ermee rijden en de camionette mocht ook niet zomaar overal staan. Alle data en plekken moesten een half jaar op voorhand doorgegeven worden. Buiten het festivalletje Jetlag tijdens de jaarmarkt waren er dan ook nauwelijks activiteiten.”

Schandené is blij met het vooruitzicht van een vaste stek. De huidige bestuursploeg zal er echter niet meer van profiteren. “Wij zijn inmiddels allemaal klaar met studeren of net aan het werk. Het is aan de nieuwe generatie. We gaan dit jaar op zoek naar een nieuwe ploeg. Die krijgt dan meteen een gloednieuw jeugdhuis.”
 

Jaaroverzicht 2015

2015 met de blik op 2016 of het eigenzinnige jaaroverzicht van Brussel Deze Week. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?