Jan Jambon wil elk adres in Molenbeek laten controleren

© Belga
21/11/2015

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil elk adres in Molenbeek laten controleren. Dat is volgens hem een noodzakelijke stap om de problemen met jihadisme en radicalisering in de Brusselse gemeente aan te pakken.

Dat zegt hij zaterdag in een interview met Het Nieuwsblad.

"Het is onaanvaardbaar dat we niet weten wie er op het grondgebied is", zegt hij. "Nu zijn er in sommige appartementen twee mensen ingeschreven, maar wonen er tien."

Daarom pleit Jambon voor een letterlijke huis-aan-huiscontrole. "Wat mij betreft moet de gemeentelijke administratie deur aan deur aanbellen en vragen wie daar nu effectief woont. Een woonstcontrole, zoals de wijkagent dat doet wanneer je ergens op een nieuwe plek gaat wonen."

'Ook onderwijs en gelijke kansen'
De minister benadrukt wel voorstander te zijn van een "totaalpakket" voor Molenbeek. "Niet alleen het ­repressieve apparaat moet beter. Het gaat ook over ­onderwijs, ruimtelijke ordening en kansen", luidt het.

"We ­hebben de maatschappelijke ­opdracht jongens van 15, 16 jaar nog een toekomst te geven."

De federale regering heeft Jambon deze week aangesteld als coördinator voor de aanpak in Molenbeek. De regering wil extra inspanningen doen nu is gebleken dat er een duidelijke link is tussen Molenbeek en de terroristen die vorige week in Parijs de aanslagen pleegden.

Volgens Jambon is die link ook af te leiden uit de cijfers van het aantal Syriëstrijders. "Van de 130 teruggekeerde Syriëstrijders in ons land wonen er maar liefst 85 in Molenbeek", aldus de minister van Binnenlandse Zaken.

Aanslagen Parijs

De aanslagen in Parijs werden deels in Brussel gepland. De beschuldigden staan terecht in Parijs. Alle berichtgeving over de Brusselse link, vind je in dit dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Aanslagen Parijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni