Jette vervrouwelijkt openbare ruimte: nieuwe brug wordt de Jeanne Partous-brug

MVDH
07/03/2023

De gloednieuwe fietsers- en voetgangersbrug over de Toussaintstraat, die de de Rivierendreef verbindt, wordt tot Jeanne Partous-brug gedoopt. Dat besliste het Jetse college van burgemeester en schepenen dinsdag, aan de vooravond van Internationale Vrouwendag.

“Meer dan de helft van de Jettenaren zijn vrouwen, maar slechts een handvol straten zijn vernoemd naar vrouwen", zegt de Jetse schepen voor Gelijke Kansen Joris Poschet (LBJette). "Met het college willen we hier verandering in brengen. Daarom stelde ik voor de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug een vrouwennaam te geven. We kwamen al snel uit bij Jeanne Partous.”

Jeanne Partous werd in 1946 de eerste vrouwelijke schepen van Jette. Ze was bevoegd voor onder andere Sociale Zaken. In 1949 werd ze nationaal voorzitter van Vie féminine, de vrouwentak van de christelijke arbeidersbeweging. Jeanne Partous zou dit 20 jaar blijven. Ze was getrouwd met Paul Garcet, medestichter van de KAJ (Kristelijke Arbeidersjeugd), die het leven liet in het concentratiekamp van Dachau in mei 1945. Paul Garcet gaf zijn naam aan het park gelegen aan de Kardinaal Mercierplein.

Ook Burgemeester Claire Vandevivere (LBJette) zegt opgetogen te zijn met de "vervrouwelijking van de openbare ruimte". "De gemeente heeft een ambitieus gelijke kansenbeleid. In 2020 keurde het college in dit kader een zeer uitgebreid Actieplan goed, met een platform dat burgers en verenigingen samenbrengt.”

5e98ea70-230307cpjeannepartousenfamilie.jpg

Jeanne Partous en familie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni