| Jeughuis DAR had een nieuw onderkomen gevonden in het kraakpand 'Occupation Bateau' op de Oude Graanmarkt. Maar daar moet het nu weer vertrekken omdat de eigenaars er willen beginnen met de bouw van luxueuze lofts.

Jeugdhuis DAR opnieuw op straat

Godfried Roelant
© BRUZZ
11/10/2018

Jeugdhuis DAR kijkt voor de tweede keer in amper een paar maanden tijd uit naar een nieuwe locatie. In afwachting van de definitieve verhuis naar de lokalen van de Ambrassade, had het zijn werking eind juli ondergebracht in een kraakpand op de Oude Graanmarkt. Daar moet het nu alweer vertrekken omdat de eigenaars er willen starten met de bouw van luxueuze lofts.

Jeugdhuis DAR verhuisde zijn werking eind juli van de gekende kelder op de Emile Jacqmainlain naar het kraakpand ‘Occupation Bateau’ op de Oude Graanmarkt in het centrum van de stad. Daar vond het een onderkomen in afwachting dat het zijn intrek kan nemen in de ruimtes van vzw Ambrassade in de Lepoldstraat achter het Muntplein.

‘Leuk om even dicht bij Sint-Katelijneplein te zitten’

“Samen met een heleboel sans-papiers zat DAR samen in het pand tegenover gemeenschapscentrum De Markten. Dat gebeurde met toestemming van de eigenaars, al waren zij in het begin wel wat wantrouwig. Maar eens zij zagen dat de vzw Chez Nous zich bekommerde over het lot van deze mensen was er geen enkel probleem”, zegt Jonas Bastijns van de overkoepelende organisatie voor de ondersteuning van Brusselse jeugdhuizen (JHOB) aan BRUZZ.

'Het was leuk om de werking even dicht bij het Sint-Katelijneplein te hebben. Dat is toch wel de plek waar DAR min of meer gevormd is.'

Jonas Bastijns, overkoepelende organisatie voor ondersteuning Brusselse jeugdhuizen (JHOB)

Maar maandag kwam er vroegtijdig een einde aan dat avontuur. “De eigenaars willen er zo snel mogelijk van start gaan met de bouw van luxeuze lofts. De toekenning van de bouwverguning daarvoor zou in de laatste fase zitten. Daarom kregen wij begin deze week het bericht dat het jeugdhuis op zoek moest naar een andere stek”, legt Bastijns uit.

“Het was leuk om de werking voor even dicht bij het Sint-Katelijneplein te hebben. Dat is toch wel de plek waar DAR min of meer gevormd is. Maar we wisten op voorhand dat DAR hier niet tot de definitieve oversteek naar de Ambrassade kon blijven", aldus Bastijns.

‘Verhuis is altijd vrijwillige keuze geweest’

Bastijns maakt zich sterk dat DAR snel weer op zijn pootjes terecht zal komen. “Het netwerk van onze leden is zeer uitgebreid. Ik ben ervan overtuigd dat we binnen de kortste keren weer een nieuwe locatie zullen vinden.” In amper een paar maanden tijd moet het jeugdhuis dus al voor de tweede keer verhuizen. Bastijns benadrukt wel dat dit een vrijwillige keuze is van de leden.

Dar

| Jeugdhuis Dar barstte in de Emile Jacqmainlain uit zijn voegen. De laatste jaren groeide het ledenaantal exponentieel.

“Het is absoluut niet zo dat DAR weg moest uit de Jacqmainlaan. Maar de kelder is de laatste jaren echt te klein geworden. De lokalen van de Ambrassade passen ook veel beter bij ons project. Niet alleen zullen de faciliteiten er beter zijn. We zullen er ook niet langer omringd worden door bewoonde appartementen. Dat was in de Jacqmainlaan wel het geval en zorgde al eens voor discussies over geluidsoverlast.”

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zette vorig jaar al het licht op groen voor de verhuis naar de nieuwe bestemming achter Muntpunt. Het is nu wachten op de nodige bouwvergunning zodat de werkzaamheden van start kunnen gaan om de lokalen gebruiksklaar te maken. “Als alles volgens plan verloopt, kunnen de werken in 2019 beginnen en neemt Dar een jaar later zijn intrek in de Léopoldstraat. Maar dat is een optimistische schatting”, aldus Bastijns nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Jeugdhuis Dar , Ambrassade , verhuis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni