Project wil jonge kiezers wegwijs maken in verkiezingen van 2024

MVDH
08/05/2023

De Ambrassade start vandaag, in samenwerking met een brede waaier aan partners en een ploeg van 100 jongeren, het nieuwe project 't Is aan u! dat jongeren die voor het eerst moeten stemmen centraal wil zetten in het verkiezingsjaar 2024. 'Ik hoop andere jongeren te kunnen helpen om met alle juiste info naar het stemhokje te gaan.'

Bij de komende verkiezingen in 2024 zal zo’n 10 procent van de stemgerechtigde Belgen bestaan uit 'first voters'. Dat komt neer op een miljoen jongeren die in 2024 voor het eerst hun stem mogen uitbrengen en voor de Europese verkiezingen mogen intussen zelfs al 16- en 17-jarigen gaan stemmen. Maar tegelijk is het vandaag als kiezer nog erg moeilijk om je weg te vinden door alle politieke campagnes, informatie en actualiteit over de verkiezingen.

Met ’t Is aan u! wil De Ambrassade daarom zorgen voor kwalitatieve info over de verkiezingen en bijdragen aan een positief gevoel rond stemmen, politiek en burgerschap. De campagne is maandag van start gegaan met een brede oproep aan alle 'first voters' in Vlaanderen en Brussel om lid te worden van Team 't Is aan u!, dat op termijn 100 leden moet tellen. Zij zullen het het komende jaar aan het stuur zitten van het project 't Is aan u! en de bijhorende initiatieven.

"Er is een tekort in het onderwijs aan duidelijke lessen over ons politieke landschap, laat staan over de impact ervan op ons dagelijkse leven", aldus Manon Quinet (21) die zich al heeft opgegeven om deel te nemen. "Geïnformeerd zijn, is nochtans een vereiste om te kunnen stemmen. Ik hoop met Team ’t Is aan u! andere jongeren te kunnen helpen om met alle juiste info naar het stemhokje te gaan, want onze stem is minstens even belangrijk en we zijn met enorm veel."

Jongerenthema’s

Vanaf deze zomer wordt door Team 't Is aan u! via bevragingen op zoek gegaan naar de belangrijkste jongerenthema’s voor de verkiezingen van 2024. Vervolgens trekt het team met die info dan door Vlaanderen en Brussel om een hele reeks van acties en evenementen op poten te zetten en de verkiezingen op die manier tot bij jongeren te brengen.

Zo wordt op termijn toegewerkt naar een ’t Is aan u! actiemaand in februari 2024 waar eerste stemmers de ruimte krijgen om in hun eigen omgeving te experimenteren met democratie, politiek en wat dat voor hen allemaal betekent. "We dromen ervan om in die maand alle cultuurcentra en stadsschouwburgen te vullen met alle 16-17-jarigen van die gemeente of stad, die al maanden bezig zijn aan trajecten rond maatschappelijke thema’s”, aldus Hermelinde Hooft, projectcoördinator van 't Is aan u!. “We draaien de rollen daarbij om. In plaats van klassieke debatten met politici aan de spreektafel, zetten we de jongeren op het podium om te vertellen wat er toe doet.”

Op de website van het initiatief worden tot slot ook informatie, methodieken en communicatiemateriaal verzameld die jongeren, leerlingenraden, jeugdorganisaties, leerkrachten en jeugdwerkers kunnen gebruiken om eigen acties te organiseren of te informeren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni