Jezuïeten bouwen school aan Weststation

© Bart Dewaele

De Ignatius-scholen, de fusievzw van de jezuïetencolleges Jan-van-Ruusbroec en Sint-Jan-Berchmans, plannen een nieuwe school nabij het Weststation in Molenbeek. De school zal zowel ASO, TSO als BSO aanbieden.

Twee jaar al was de vzw op zoek naar een geschikte plek, vertelt voorzitter Joris Tiebout. “Brussel heeft scholen nodig.” Enkele maanden geleden hoorde hij van een locatie op de hoek van de Ninoofsesteenweg en de Vierwindenstraat. Daar wil de Vlaamse promotor Re-Vive een gemengd project realiseren met een schoolgebouw en sociale woningen. Samen dienden ze het plan in bij Scholen voor Morgen, het scholenbouwprogramma van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. Die maakte zopas bekend dat ze het schoolproject in Molenbeek zal financieren, als enige in Brussel.

Het bestaande industriële pand wordt deels verbouwd, deels afgebroken. Tegen september 2021 zal er een schoolgebouw voor 850 leerlingen verrijzen. De school richt zich op wetenschap en techniek, zoals domotica, en op maatschappij en welzijn, en biedt zowel ASO als technisch en beroepsonderwijs aan.

“We willen dat de leerlingen makkelijk van het ene niveau naar het andere kunnen switchen,” zegt Tiebout. “We hebben ook bewust voor de buurt gekozen. Die wijk kan het gebruiken. Ons grote voorbeeld is het erg diverse Xaveriuscollege, helemaal ingebed in Borgerhout.”

Grote uitdaging
Jezuïetencolleges worden doorgaans niet geassocieerd met TSO en BSO. “Dat klopt voor ons land,” zegt Veronique Thielemans, directeur van Jan-van-Ruusbroec. “Maar elders in de wereld, in de Spaanstalige landen bijvoorbeeld, is het precies omgekeerd. Daar leggen de jezuïetenscholen zich vooral toe op technisch en beroepsonderwijs. En het college in Turnhout werkt intussen ook samen met de verpleegstersschool. Voor ons wordt het de grote uitdaging.”

Een naam voor het project is er ook al: de Egied van Broeckhovenschool. Egied van Broeckhoven was in de jaren zestig priester-arbeider in Anderlecht. Op jonge leeftijd kwam hij door een arbeidsongeval om het leven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?