Jodogne geeft 100-centrale in Leuven veeg uit de pan

© Kabinet Cécile Jodogne

Cécile Jodogne (Défi), Brussels staatssecretaris bevoegd voor de brandweer, vindt het niet kunnen dat de de Brusselse brandweermannen te laat werden ingelicht van het ongeval met een brommobiel in Sint-Genesius-Rode. "Het is onaanvaardbaar dat dezelfde beheersproblemen bij de 100-centrale van Leuven na drie jaar opnieuw opduiken", zegt Jodogne.

Dinsdag kondigde een liberale vakbondsman bij de Brussels brandweer aan klacht te zullen indienen bij de federale ministers van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid, omdat de Leuvense centrale de Brusselse brandweer veel te laat verwittigd zou hebben.

Maar voor Binnenlandse Zaken heeft de Vlaams-Brabantse noodcentrale 112 conform het principe van de snelste adequate hulp gereageerd, stelde het kabinet na een grondige analyse door de verantwoordelijke van de noodcentrale.

Herinnering aan aanslagen van 22 maart

Cécile Jodogne vindt nu dat het principe van de snelste adequate hulp toch niet gerespecteerd werd. De voorpost Eikenbos van de Brusselse brandweer was dichterbij en had alle middelen ter beschikking. Toch deed de 100-centrale van Leuven beroep op hulppost Waals-Brabant op 11 kilometer van het ongeval, tegen 5 kilometer voor de Brusselse post.

Voor de DéFI-politica doen de feiten denken aan dezelfde problemen bij het beheer van hulp bij de aanslagen van 22 maart. In een mededeling herinnert ze aan haar woorden in Le Soir van mei 2016: "men treuzelt om manschappen en ziekenwagens ter versterking te sturen. (...) Ik denk dat men in Leuven de ernst van de zaken heeft onderschat".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?