Laaggeletterdheid 3

Jongeren en werklozen krijgen aparte lessen Nederlands

Sara De Sloover
© BRUZZ
26/04/2016

Het Huis van het Nederlands plant in de komende jaren aparte lessen Nederlands voor jongeren en voor werkzoekenden. “Nu wordt iedereen die Nederlands wil leren op één hoop gegooid. Jongeren die hier geboren en opgeleid zijn bijvoorbeeld voelen zich niet altijd op hun gemak in een klas met nieuwkomers en Marokkaanse mama’s. De uitval is te groot.”

De werkloosheid in Brussel blijft, ondanks de daling die de afgelopen jaren is ingezet, hoog. Volgens de jongste cijfers van maart is 18,1 procent van de Brusselse werkende bevolking werkloos, bij -25 jarigen ligt die werkloosheid zelfs op 25,2 procent.

Struikelblok is vaak dat de werkzoekende geen Nederlands kent. “Die probeert dat vaak uit eigen beweging op te lossen”, zegt de directrice van het Huis van het Nederlands, Els Deslé, aan BRUZZ. Uit de jongste bezoekerscijfers van het Huis blijkt dat 63 procent geen werk heeft. “8.500 werkzoekenden volgen bij ons les, duizend daarvan met taalcheques. Er zijn dus 7.500 werkzoekenden die spontaan komen, omdat ze beseffen dat ze Nederlands nodig hebben.”

Lang niet alle cursisten Nederlands zijn nieuwkomers, zegt Deslé. “Er zijn ook veel jongeren bij die net hun middelbare school afgemaakt hebben en hier Nederlands komen leren, om kans te maken op betere banen.”

Die jongeren, product van het Franstalige onderwijs, kennen na de middelbare school dus niet genoeg Nederlands om aan een baan te komen. Hoe kan dat? “Nederlands is verplicht in de basisschool, en ook in het ASO. Maar alle Franstalige technische en beroepsscholen in Brussel bieden de facto enkel Engels aan. De reden daarvoor ken ik niet.”

Aparte lessen
In het nieuwe beleidsplan voor de periode 2016-2020 beklemtoont het Huis van het Nederlands daarom volop jongeren en werklozen als prioritaire doelgroepen.

“Samen met onze partners, de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO’s) en de Centra voor Basiseducatie werken we aan een apart aanbod dat echt op hen gericht is.”

Concreet zullen jongeren en werklozen bij elkaar in de les komen te zitten. “Nu wordt iedereen die Nederlands wil leren op één hoop gegooid. Maar jongeren die hier geboren en opgeleid zijn bijvoorbeeld voelen zich niet altijd op hun gemak in een klas met nieuwkomers en Marokkaanse mama’s. De uitval is te groot.”

Vanaf september wil het Huis van het Nederlands daarom een apart aanbod uitbouwen voor jongeren die hier zijn opgegroeid. In een klas met leeftijdsgenoten zullen ze zich meer thuis voelen, zegt Deslé. Ook de lesinhoud zal qua thema’s aansluiten bij de leefwereld van de jongeren, en bij hun toekomstige jobs.

32 uur Nederlands per week
In opdracht van Actiris en de VDAB richt het Huis van het Nederlands voortaan ook aparte lessen in voor werkzoekenden. De eerste klas van 19 werklozen is al gestart, net na de paasvakantie. “Zij krijgen intensief les, 32 uur per week. Ook hier gaat het voornamelijk om jongeren die hier zijn opgegroeid.”

Na twee keer tien weken lessen zouden de werkzoekenden A2-niveau moeten halen, “een niveau waarmee ze al een baan kunnen vinden als parkeerwacht bijvoorbeeld. Bedoeling is dat deze mensen doorstromen naar een VDAB-beroepsopleiding in het Nederlands, die ze combineren met extra taallessen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni