Mohamed Bakjij: 'Ik wil leraren van mijn zoontje begrijpen'

De belangstelling voor het Nederlands in Brussel blijft stijgen, blijkt uit nieuwe cijfers van het Huis van het Nederlands. Onder de cursisten al jarenlang veel Marokkanen en Belgen van Marokkaanse afkomst. Bruzz portretteert er twee. De eerste, Mohamed Bakjij, leert Nederlands om te kunnen volgen hoe zijn zoontje het doet op school, en ook voor de jobkansen.

De ouders van Mohamed Bakjij (42) zijn Marokkanen, maar zelf is hij Belg en geboren en getogen in Brussel. “We spreken thuis meestal Frans, en soms Arabisch.”

Mohamed begon met Nederlands toen zijn zoontje dik twee jaar geleden aan de kleuterklas begon, in een Nederlandstalige school. “Ik wil niet dat hij hetzelfde meemaakt als ik vroeger. Mijn ouders verstonden de leerkrachten niet, ze kenden geen Frans. En dus konden ze niet  goed met elkaar communiceren. Ik wil de leraren van mijn zoontje goed begrijpen, en hemzelf ook.”

Bovendien vindt Bakjij, die als kind zwaar ziek was en daardoor veel school miste, “leren gewoon leuk”. “Ik vind het belangrijk om meer dan één taal te kennen, dat is rijkdom voor mij. België heeft twee talen, dan vind ik dat ik de andere ook moet kennen.” Dat zijn zoontje naar een Nederlandstalige school in hun gemeente Sint-Agatha-Berchem gaat, was dus een bewuste keuze.

Salsales en ‘Vermist’
Elke weekochtend, behalve op woensdag, volgt Bakjij drie uur Nederlandse les. Inmiddels haalt hij niveau 3.1, terwijl 4.2 het hoogst haalbare is.  

Maar hij oefent ook op andere manieren: “Ik heb ook al informaticales in het Nederlands gevolgd. Ik kijk vaak naar de Vlaamse tv, de serie Vermist is mijn favoriete programma.” Daarnaast doet Bakjij aan salsa, waar hij graag met Nederlandstalige danspartners en vrienden een praatje maakt.

Bakjij houdt als PWA’er een paar uur per week toezicht in een Franstalige school. Daarnaast loopt hij twee dagen per week stage als onthaalbediende bij Muntpunt. “Dat vind ik echt geweldig, zo’n job zou ik graag willen. Al is er maar één probleem: er komen veel Engelstaligen aan de balie. En nu zou ik heel graag ook goed Engels leren spreken." (lacht)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?