Cursisten Nederlands in vijf jaar verdubbeld

© Bart Goossens
In vijf jaar tijd is het aantal cursisten dat in Brussel gratis Nederlandse lessen volgt verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Paul Delva (CD&V) opvroeg bij minister Pascal Smet (SP.A). Vooral bij Marokkanen zijn de lessen erg populair.

Het aantal cursisten dat zich voor het eerst inschrijft voor een gratis opleiding Nederlands, de zogenaamde NT2-lessen, verdubbelde in vijf jaar tijd van 6.545 leerlingen in 2008 naar 12.358 dit schooljaar. En omdat de zomerstages nog lopen, kan dat laatste getal nog een pak hoger uitvallen, zo schrijft De Standaard.

Vooral Marokkanen leren Nederlands. Hun aantal vermeerderde van 779 leerlingen naar 1.321.

Het voordeel dat Nederlandskundigen hebben op de arbeidsmarkt is de belangrijkste reden om zich in te schrijven.

Volgens Gunther Van Neste van het Huis van het Nederlands, dat de cursussen organiseert, hebben de leerlingen het wel nog moeilijk om hun kennis van het Nederlands ook in de praktijk te gebruiken.

Het Huis van het Nederlands kan de toename momenteel nog aan, maar vraagt wel extra werkingsmiddelen indien het aantal cursisten blijft stijgen. Ook Paul Delva dringt aan op een verhoging van het budget.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?