© Dadaista

Steeds meer expats leren Nederlands

Kris Hendrickx
© brusselnieuws.be
20/11/2012
Het Huis van het Nederlands schreef dit jaar 17.651 nieuwe cursisten in, een record. Dat blijkt uit cijfers die brusselnieuws.be opvroeg. Vooral het aantal expats dat Nederlands leert zit in de lift. “De crisis is ook aangekomen in Europees Brussel.”

Het aantal cursisten Nederlands dat langs het Huis passeert steeg dit jaar opnieuw, met 800 leerlingen.

De cijfers betekenen dat het totale aantal mensen dat Nederlands leert in Brussel nog steeds groeit, zij het langzaam. De Franstalige aanbieders stagneren immers op 20.000 cursisten. De meeste cursisten volgen taallessen om hun kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Opmerkelijke trend: vooral expats (*) vinden de voorbije jaren steeds vaker de weg naar de Nederlandse les. Hun aandeel maakte in 2006 nog 10 procent van het totaal uit. Dit jaar bedraagt het met 22 procent al ruim het dubbele. Of in absolute aantallen: van 834 expats in 2006 naar 3.962 vandaag.

"In onze beginjaren hadden we vooral laaggeschoolde mensen uit kansengroepen", legt directeur Gunther Van Neste uit. "Dat zijn vooral mensen uit de typische migratielanden, die vaak via mond-aan-mondreclame naar het Huis komen."

Maar de voorbij jaren ziet het Huis dat de crisis ook toeslaat bij de expats in Europees Brussel. "Mensen die daar hun job verliezen, maar wel in Brussel willen blijven werken, volgen nu veel vaker lessen Nederlands. Die trend is begonnen in 2008."

"Daarnaast is onze naambekendheid ook gegroeid in die kringen. We hebben ook campagne gevoerd via organisaties en gespecialiseerde media zoals The Bulletin. Grote acties in het straatbeeld vermijden we. Als de toeloop té groot wordt, zouden we immers mensen moeten weigeren."

Geen cursisten zonder verblijfspapieren
Het totale aantal cursisten mag dan stijgen, de groei valt dit jaar wat minder fors uit dan de jaren ervoor, toen er telkens 1.200 leerlingen bijkwamen. Ook daarvoor heeft Van Neste een verklaring. "Mensen zonder geldige verblijfspapieren mogen sinds kort geen lessen Nederlands krijgen via het Huis. Die beslissing van de minister van Onderwijs (Pascal Smet, red.) vertaalt zich ook naar de inschrijvingscijfers."

Het Huis merkt ten slotte op dat mensen steeds langer blijven les volgen. "De belangrijkste verklaring voor die trend is ook van economische aard. Wie werkt vindt, stopt meestal met zijn cursus. De laatste jaren hebben we steeds meer cursisten die langer naar werk zoeken en dan ook beslissen om te blijven timmeren aan hun Nederlands."

(*) Expats zijn hier gedefinieerd als mensen uit een van de landen van de EU of de Europese vrijhandelszone EVA.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni