© Bart Goossens

Molenbeek massaal naar Nederlandse les

GDC
© brusselnieuws.be
16/10/2013
Het Huis van het Nederlands klokte vorig schooljaar af op een record van bijna 20.000 Brusselaars die Nederlands willen leren. 20 procent van de cursisten komt uit Molenbeek. Het Huis viert vrijdag zijn tiende verjaardag met een gala en een fuif in Bozar.

Tien jaar na de start kan het Brusselse Huis van het Nederlands een goed rapport voorleggen. Het aantal intakes van mensen die een cursus Nederlands gaan volgen, stijgt jaar na jaar, tot een record van 19.890 vorig schooljaar. 15.000 daarvan zijn nieuwe aanmeldingen. In tien jaar tijd zetten 85.000 mensen de stap naar de Nederlandse les. Dat blijkt uit cijfers die brusselnieuws.be opvroeg.

Wie zijn de cursisten van het Huis? "Twee derde is werkzoekend. Werk vinden blijft dé reden om Nederlands te leren", zegt directeur Gunther Van Neste. "Daarbij zien we steeds meer expats, en studenten hoger onderwijs blijven een tiende van de cursistengroep uitmaken."

Molenbeek
Opvallend: de Kanaalzone is sterk vertegenwoordigd, liefst twintig procent van de cursisten komt uit Molenbeek. Vijf jaar geleden was dat slechts tien procent. Een intensieve reclamecampagne gevoerd? "Nee, helemaal niet. We voeren nooit affichecampagnes, want de vraag is al zo groot dat er dan niet genoeg plaatsen zouden zijn. Mond-tot-mondreclame werkt nog het beste, en Molenbeek is een hechte gemeenschap. Als daar een jonge gast aan een vriend vertelt dat hij werk heeft gevonden door Nederlands te leren, dan is dat de beste reclame."

De Brusselse cursisten Nederlands zijn ook opvallend vaker hooggeschoold dan in Vlaanderen: 36 procent versus 18 procent. "Dat komt omdat er in Vlaanderen veel meer nieuwkomers naar de les gaan, die gemiddeld lager geschoold zijn. Wij hebben dat minder. In Brussel zijn er families waar generaties lang enkel Frans gesproken werd, want ze hadden niets anders nodig. Nu pas beseffen ze dat ook een hartchirurg van het Sint-Pietersziekenhuis maar beter Nederlands spreekt."

Het aandeel Belgen dat bij het Huis aanklopt, blijft dan ook stijgen, tot 35 procent vorig jaar. De tweede grootste groep zijn Marokkanen (10 procent).

App voor MIVB-medewerkers
Het Huis heeft zich de laatste tien jaar ook toegelegd op de promotie van het Nederlands. "We hebben Bijt in Brussel, dat anderstaligen naar vrijetijdsactiviteiten brengt. Met Duidelijke Taal leren we organisaties hoe ze met anderstaligen kunnen omgaan. We hebben zo sterk ingezet op taalbeleid dat Vlaanderen onze projecten ondertussen al overneemt."

Vrijdag organiseert het Huis een verjaardagsfeest met de Nacht van de Ambitie in de Bozar. "Meer dan zestig organisaties hebben de afgelopen maanden hun ambitie op vlak van taal ingestuurd", legt Lauriane Van der Eecken uit. "De gemeente Jette wil bijvoorbeeld volledig tweetalig personeel, MIVB wil een app ontwikkelen waarmee haar medewerkers onderweg talen kunnen oefenen, de woonzorgcentra willen alle bewoners in hun eigen taal kunnen verzorgen, enzovoort. Vrijdag maken we de winnaars bekend, hen helpen we in 2014 om hun ambitie waar te maken."

Aansluitend is er ook een receptie én een fuif.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni