Jongeren krijgen rondleiding op COVID-afdeling van UZ Brussel

© Peter Dhondt-BRUZZ
| De hoofdingang van het Universitair Ziekenhuis Brussel in Jette.

Een groep jongeren heeft vrijdag de COVID-afdeling van het UZ Brussel in Jette bezocht en uitleg gekregen over het belang van de vaccinaties. Het bezoekt kadert in een sensibiliseringsactie van het Brussels jongerenmediaplatform POS Media.

De jongeren, die tussen 18 en 21 jaar oud waren, kregen vrijdag een blik achter de schermen op een COVID-verpleegeenheid in het UZ Brussel. Een blik die hen bewust moet maken van de druk die de coronacrisis uitoefent op de zorginstellingen. Om die druk te verlichten, rekenen we nu op het vaccin. Vooral daar hadden jongeren vragen over.

"De jongeren hadden veel algemene vragen over COVID en de leeftijd van de patiënten, maar het meest interessante waren de vragen over de vaccinaties. Hoe zit het met de veiligheid van de vaccins? Hoe werkt een RNA-vaccin? Waarom moeten we ons allemaal vaccineren? Dat vroegen ze zich af", vertelt Karolien De Prez, woordvoerster UZ Brussel.

'Ervaringen delen'

Met het bezoek wil het UZ Brussel de jongeren zicht te geven op de toestand in het ziekenhuis en hoopt het dat zij hun ervaringen delen met hun vrienden en hun leefwereld. De toestand op de COVID-afdelingen van het UZ Brussel zit momenteel op een plateau. Soms zakt het aantal opnames licht en soms stijgt het een beetje. In het UZ Brussel worden momenteel 38 COVID-19-patiënten verzorgd, waarvan acht op intensieve zorgen.

"De eerste golf gingen we bijna helemaal naar beneden. Nu blijven we hangen rond de 35 patiënten. We krijgen dat aantal niet verder naar beneden", merkt De Prez op.

Het is niet de eerste keer dat UZ een rondleiding biedt aan jongeren. In oktober vorig jaar konden ook al vijf leerlingen van het Sint-Guido instituut in Anderlecht meekijken achter de schermen van de Covid-afdeling.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?