Journalisten houden steunbetoging op Schumanplein voor Turkse collega's

Het Schumanplein, midden in de Europese wijk Het Schumanplein, midden in de Europese wijk
© PhotoNews
| Het Schumanplein, midden in de Europese wijk.
© PhotoNews
| Het Schumanplein, midden in de Europese wijk.

Een dertigtal Turkse journalisten in Europa heeft zondagmiddag om 14 uur op het Schumanplein een steunbetoging gehouden voor collega's in hun thuisland. Met hun actie veroordelen ze de censuur die de Turkse overheid oplegt aan journalisten.

Midden oktober werd in Turkije een nieuwe en omstreden mediawet aangenomen. Er kwam heel veel protest tegen deze 'censuurwet', omdat die voorziet in een gevangenisstraf tot drie jaar voor mensen, journalisten of socialemediagebruikers die informatie plaatsen die de autoriteiten beschouwen als "onjuist op het vlak van interne en externe veiligheid van het land, de openbare orde en de volksgezondheid".

In aanloop naar de komende verkiezingen van 2023 vrezen veel critici en journalisten dat de wet de vrijheid van meningsuiting zal schaden. Op het Schumanplein betuigen de Turkse journalisten in Europa hun steun aan collega's die mogelijk slachtoffer zullen worden, of al geworden zijn, van deze mediawet.

De betogers maken met hun protestborden duidelijk dat "journalistiek geen misdaad is". De Turkse journalisten willen in Brussel de stem van hun collega's in het thuisland laten horen en benadrukken dat ze ijveren voor een onafhankelijke en vrije journalistiek.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?