Jan Jambon (N-VA), Minister-President van de Vlaamse regering

| Jan Jambon (N-VA), Minister-President van de Vlaamse regering.

Journalistenbond streng voor Jambons doorlichting Brusselse vzw: ‘Gaat over persvrijheid’

© BRUZZ
27/10/2023

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) kant zich tegen de recente beslissing van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) om GetBasic, de Schaarbeekse vzw achter Dewereldmorgen.be, door te laten lichten. Volgens Jambon bericht die nieuwssite “segregerend” over de oorlog tussen Israël en Palestina.

GetBasic wordt gesubsidieerd als vereniging voor sociaal-cultureel volwassenenwerk en moet zich daarom houden aan “de principes en regels van de democratie en het Europees Verdrag inzake de Rechten van de Mens”, aldus Jambon. Nu wordt onderzocht of GetBasic daartegen een inbreuk pleegde. Indien dat zo is kunnen mogelijk sancties volgen zoals een stopzetting, vermindering of terugvordering subsidies.

De VVJ is niet te spreken over die démarche. “Sancties als inspectie en een intrekking van subsidies komen neer op inhoudelijke inmenging”, schrijft Charlotte Michils van de VVJ. “Dewereldmorgen is een nieuwssite, dus dit gaat over persvrijheid en redactionele autonomie. Dit is een gevaarlijk precedent.”

Michils wijst er daarnaast op dat fouten of onzorgvuldigheden altijd aangekaart kunnen worden via een recht op antwoord of een klacht voor de Raad van de Journalistiek. “Als dat niet werkt, is het altijd mogelijk om naar de rechter te stappen, maar dit soort inmenging kan niet.”

Hoe het nu verder moet, hangt af van wat er uit de doorlichting komt. “Dit initiatief van Jambon was echter al onrespectvol en genoeg aanleiding voor ons om een statement te maken”, aldus nog Michils.

Intimidatie

Eerder kwam ook uit politieke hoek al heel wat kritiek op de acties van Jambon. Open VLD-ondervoorzitter Stephanie D'Hose zei dat het belangrijk is dat de rol van het maatschappelijk middenveld niet wordt aangetast terwijl Vlaams Parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V) sprak van een vorm van intimidatie vanuit de politiek tegen de middenveldorganisaties. "Subsidies aan het middenveld dienen niet om ze hun mond te laten houden", liet Groen-voorzitter Jeremie Vaneeckhout weten via X, het voormalige Twitter.

Hoofdredacteur van De Wereld Morgen Jeroen Permentier noemde wat zijn nieuwswebsite overkomt al verontrustend, maar maakt zich op korte termijn weinig zorgen. “De Wereld Morgen verdedigt het recht van het Palestijnse volk op zelfbeschikking. We veroordelen daarnaast de acties van Hamas, maar we plaatsen die wel in een historische context. Ik zie niet in welke mate we daardoor mensenrechten schenden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , vvj , Jan Jambon

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni