De slaapkamer

Juliette: ‘Skaten, dat betekent uit je comfortzone gaan en dingen bijleren’

1856_slaapkamer_Juliette_(c)_Saskia Vanderstichele
© Saskia Vanderstichele
| Juliette is twaalf en woont in Sint-Agatha-Berchem. Skaten is haar favoriete hobby. Dat begon tijdens de lockdown: "Ik passeerde langs het skatepark en kreeg interesse om ernaartoe te gaan."

BRUZZ gaat elke week op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld. Deze keer is dat bij Juliette in Sint-Agatha-Berchem, die van skaten houdt, en niet zo van Frans. Na "misschien wel de tofste zomer ooit" blikt ze vooruit op het nieuwe schooljaar.

Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben twaalf jaar, ik ga naar het KAK (Koninklijk Atheneum Koekelberg, red.), ik hou van skaten, ik kan wat gitaar spelen en leer nu de bas. Ook hou ik van Nijntje, ik verzamel er dingen van. En ik hou van kleren en lekker eten.

Wanneer begon je met skaten?
Ik denk tijdens de lockdown. Ik passeerde langs het skatepark en kreeg de interesse om daarnaartoe te gaan. Mijn eerste plank kreeg ik voor Kerstmis. De gast die de tekening op het board heeft gemaakt, heeft me ook les gegeven. Daarna heb ik skatekampen gedaan in de zomer …

Inmiddels heb je een hele collectie skateboards.
Ja, maar ik gebruik ze niet allemaal.

Wat is de beste plek om te skaten in Sint-Agatha-Berchem?
In Sint-Agatha-Berchem is het Schweitzerplein niet slecht, daar zijn trapjes om te springen. Verder ga ik graag naar Dilbeek of naar Byrrrh and Skate in Anderlecht. Dat wordt nu afgebroken, maar het skatepark wordt daarna opnieuw opgebouwd, nog mooier dan daarvoor.

Wat vind je het leukst aan skaten?
Vrienden maken, samen met hen gaan skaten. Uit je comfortzone gaan, iets doen wat je niet durft. Dingen bijleren en de blijheid als het eindelijk lukt.

Ga je ook de stad in met je board?
Ik heb een skateboardtas, zodat ik hem makkelijk mee kan nemen. Soms ga ik met mijn mama op pad en dan kan ik skaten onderweg.

Welke tricks ken je?
De ollie, en die waarbij je de plank pakt en een kickflip maakt, de pop shove-it … Een paar weken geleden waren we op de Place Morichar, er was een contest. Die dag was echt tof, iedereen was er, uit heel Brussel. Ik heb meegedaan met de contest, ik vond die adrenaline zo tof. Beneden is er Ride All Day, de skatewinkel, daar halen ze ramps als er een fest is.

De buren wilden de ramps niet he?
Oh ja, ze wilden de skaters weg hebben.

Dat is niet gelukt. Wat doe je behalve skaten nog meer graag?
Met vrienden afspreken, vooral vrienden van school. Tijdens de pauze of als er geen les is.

Je hebt geen last van het lerarentekort?
Nee, van mij mag het nog een beetje meer zijn (lacht).

Hoe gaat het op school? Welke vakken doe je graag?
Latijn, vanwege de leerkracht. Hoe leuker de leerkracht, hoe meer zin de studenten erin hebben. Ze kan heel goed lesgeven.

Hoe bevallen de andere talen?
Mijn Engels is zoveel beter dan mijn Frans, mijn Nederlands ook. Ik haat Frans.


En dat in een stad waar naar schatting 90 procent van de bevolking Frans spreekt.
Erg he? En ik heb een Franse leerkracht als moeder.

Wat spreek je dan met al die mensen in het skatepark?
Mijn slechte Frans, Nederlands en Engels. Google Translate. Ik ken wel Frans, maar ik vergeet de vervoegingen van ‘être’ en ‘avoir’.

Hoe was je zomer eigenlijk?
Het was één van de tofste zomers ooit. We zijn naar het zuiden van Frankrijk geweest, het strand is daar heel mooi. Het water is er blauw en doorzichtig. We zijn ook naar Aix-en-Provence geweest, daar kwam ik ook toen ik klein was, alle herinneringen kwamen terug. De vrienden op de camping, het Hello Kitty-hoedje dat ik droeg ...

Ben je klaar voor het nieuwe schooljaar?
Ik heb best veel mappen gekocht.

Dat is al stap één.
Stap twee is het doen.

De Slaapkamer

BRUZZ gaat elke week op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?