Juridische strijd vertraagt verlaging kanaalkaai Up-site

LV
© brusselnieuws.be
16/04/2015

Ter hoogte van de grootste woontoren van het land zou de Akenkaai verlaagd worden om het kanaalwater dichter bij de stad te brengen. Dat plan moet echter wachten op de beslechting van een juridische strijd over grondvervuiling. In afwachting is er nu een tijdelijke promenade aangelegd.

De kantoren en woningen van Up-site, het complex met de grootste woontoren van het land, beginnen stilaan te leven. Langs de Akenkaai hebben ondertussen ook een eerste restaurant en een krantenwinkel de deuren geopend. De kaai zelf kreeg de voorbije weken ook een beurt.

Een nieuwe promenade in beton en hout wacht er op de eerste wandelaars. Van de eerder beloofde verlaging van de kaai is echter (nog) geen sprake. "Door een juridisch geschil mogen we niet raken aan de ondergrond", verklaart Alfons Moens, directeur van de Haven aan brusselnieuws.be. "De bodem moet er eerst gesaneerd worden."

De sanering is nodig omdat er tot voor enkele jaren een pompstation op de kaai was. De toenmalige uitbater heeft nagelaten om een dossier in te dienen bij Bofas, het bodemsaneringsfonds voor tankstations. De Haven, eigenaar van de grond, diende daarop zelf een dossier in, maar dat is niet aanvaard. Het gevolg is een juridische strijd die moet uitmaken wie moet opdraaien voor de saneringskosten.

De Haven vreest dat de zaak nog een hele tijd kan aanslepen. In elk geval te lang om de kaai ongemoeid te laten, vond ook promotor Atenor. De ontwikkelaar investeerde 600.000 euro in een tijdelijke heraanleg. "We doen dit voor de bewoners en gebruikers van Up-site, maar ook voor onze reputatie en de stad", zegt topman Stephan Sonneville aan brusselnieuws.be.

In plaats van lager, is de vernieuwde kade nu een stuk hoger dan de rest van de Akenkaai omdat er voorlopig dus niet geraakt mag worden aan de vervuilde ondergrond. Zowel Atenor als de Haven verklaart wel dat ze op termijn nog altijd werk willen maken van een kade die via een trap tot aan het kanaalwater reikt, zoals te zien op onderstaand simulatiebeeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni