Kanaalpromenade loopt dood op art-decobruggen

De nieuwe promenade langs het kanaal zal letterlijk doodlopen op de bruggen aan de Vlaamsepoort en het Klein Kasteeltje. De dienst Stedenbouw van het Gewest verbiedt de oorspronkelijk voorziene aanpassing. "De heraanleg zal maar weinig bijbrengen voor voetgangers en zeker voor fietsers", zegt de Brusselse fietsmanager.

De plannen voor de Westelijke Kleine Ring (zie simulatie onderaan) kunnen uiteindelijk niet helemaal worden uitgevoerd zoals gepland. Dat vernam brusselnieuws.be van de Brusselse fietsmanager Frederik Depoortere. De dienst Stedenbouw van het Gewest gaf geen vergunning om de bestaande bruggen aan te passen en aan te sluiten op de nieuwe houten promenade die een stukje over het kanaal zal hangen tussen de de Vlaamsepoort en het Klein Kasteeltje.

"Het gaat om waardevolle bruggen met balustrades in art-decostijl", zegt Depoortere. "Maar men had de keuze kunnen maken om daar toch een stukje van weg te nemen. Voor de lift aan het Poelaertplein heeft men ook een stukje omheining uit de 19de eeuw weggezaagd." De bruggen zijn niet beschermd. Het gaat om reconstructies van na de Tweede Wereldoorlog.

Resultaat van de beslissing: wandelaars en fietsers die de toekomstige boardwalk langs het kanaal gaan gebruiken, zullen zich aan de uiteinden tussen de brug en de tramsporen langs een stukje voetpad van 1,5 meter breed moeten wringen om hun tocht verder te zetten. "Het originele concept was goed maar nu wordt het een dure investering met weinig nut, zeker voor fietsers. De promenade wordt weinig meer dan een balkon dat uitkijkt op het kanaal."

Beliris
De fietsmanager valt onder de gewestadministratie Mobiel Brussel. Werken de verschillende gewestelijke diensten elkaar dan tegen? "Het dossier wordt beheerd door Beliris en dus hebben wij de uiteindelijke vergunning niet direct gezien", aldus Depoortere. "Niemand anders heeft eerder opgemerkt dat er een probleem was."

Een mogelijke oplossing op termijn is een nieuwe vergunning of de parkeerplaatsen langs de huizenkant schrappen en vervangen door een volwaardig fietspad.

Ondertussen kan het doorgaand fietsverkeer wel al terecht aan de Molenbeekse kant van het kanaal, waar al enkele jaren een fietspad is. De verbinding met het centrum zal in de toekomst verbeteren dankzij nieuwe fiets- en voetgangersbruggen ter hoogte van Graaf Van Vlaanderen/ Locquenghienstraat en de Ninoofsepoort.

Een achterhaalde simulatie van de promenade. De doorgang naar de brug komt er niet. (© BUUR)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?