Kardinaal Danneels overleden

© PhotoNews

Kardinaal Godfried Danneels is donderdag in Mechelen overleden. Hij werd 85 jaar. Dat meldt kardinaal Jozef De Kesel. Danneels was in het verleden onder meer aartsbisschop van Mechelen-Brussel.

Danneels overleed bij hem thuis in Mechelen. Hij was dertig jaar aartsbisschop van België en stond bekend om zijn progressieve uitspraken. Op 4 juni 2008, de dag waarop hij 75 werd, diende kardinaal Danneels, zoals het kerkelijke recht het voorschrijft, bij paus Benedictus XVI zijn ontslag in als residerend aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Het werd aanvaard op 27 februari 2010.

Met zijn emeritaat trok Danneels zich terug uit het publieke leven. Hij kon nu voluit aandacht schenken aan wat hem het meest dierbaar was: gebed, literatuur en andere vormen van kunst, en tijd voor vrienden en kennissen. Op uitdrukkelijk verzoek van paus Franciscus nam hij nog deel aan de gezinssynodes in 2014 en 2015.

Kardinaal Godfried Danneels op de staatsbegrafenis van Leo Tindemans op 3 januari 2015
© PhotoNews
| Kardinaal Godfried Danneels op de staatsbegrafenis van Leo Tindemans.

Smet op het blazoen

Zijn reputatie raakte echter nog bezoedeld als gevolg van de pedofilieaffaire met de Brugse bisschop Roger Vangheluwe. Vooral de tapes die De Standaard eind augustus 2010 publiceerde, en waaruit blijkt dat Danneels had geprobeerd om de zaak discreet af te handelen, vormen een smet op zijn blazoen.

De laatste jaren ging zijn lichamelijke gezondheid achteruit. Donderdagvoormiddag is Danneels overleden in zijn woonplaats in Mechelen. Zijn uitvaart vindt plaats in de metropolitane Sint-Romboutskathedraal van Mechelen. De dienst zal worden geleid door kardinaal De Kesel.

Godfried Danneels tijdens de hoorzittingen van de Commissie Seksueel Misbruik op in december 2010
© PhotoNews
| Godfried Danneels tijdens de hoorzittingen van de Commissie Seksueel Misbruik op in december 2010.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?