De Brusselse brandweer

Kelderbrand in illegaal bewoond pand aan Bergensesteenweg in Anderlecht

© Belga
12/06/2020
Updated: 12/06/2020 17.07u

Bij de brand die vrijdagochtend heeft gewoed aan de Bergensesteenweg in Anderlecht zijn vier personen gewond geraakt. Het pand was eigendom van de gemeente, die er een grote renovatie uitvoerde, en werd illegaal bewoond. Het vuur is vermoedelijk ontstaan aan een brommer die in de inkomhal van het gebouw stond.

De brandweer werd rond 08.30 uur opgeroepen voor een kelderbrand, maar ter plekke bleek het vuur te woeden in de inkomhal en traphal van het gebouw.

"De bewoners zaten dan ook geblokkeerd en hadden hun toevlucht gezocht op hun balkons en aan hun ramen", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

"We hebben een 20-tal personen bevrijd via de luchtladders en via openingen die we op het gelijkvloers hadden gemaakt. Daarvoor hebben we de houten planken weggehaald die voor enkele ramen zaten. Dat heeft er ook voor gezorgd dat de rook uit het gebouw kon. De bewoners konden immers niet langs de gang naar buiten omdat die vol hing met rook."

Vier personen werden met een rookintoxicatie overgebracht naar het ziekenhuis. De brandweer had de brand uiteindelijk snel onder controle, maar het gebouw is minstens tijdelijk onbewoonbaar. Er moet nog heel wat puin geruimd worden en de elektriciteits- en gastoevoer werden afgesneden.

Volgens de brandweer lagen op verschillende plekken in het gebouw matrassen en bedden en zou het vuur ontstaan zijn aan een brommer die in de inkomhal stond. "Het is ontzettend belangrijk om de toegang en de gangen in een gebouw vrij te houden", zegt de brandweerwoordvoerder.

Illegaal bewoond

Volgens de gemeente Anderlecht, de eigenaar van het gebouw, was het pand in februari 2020 onbewoonbaar verklaard. "Toen de gemeente de wettige eigenaar werd, werd voor dit gebouw een besluit van onbewoonbaarheid uitgevaardigd," legt Anderlechts burgemeester Fabrice Cumps uit. Daarom werden alle toenmalige bewoners (einde winter 2020) begeleid door de sociale diensten om de huisvesting te verzekeren. Het gebouw, waarin al een brand was uitgebroken, werd ook hermetisch afgesloten, zegt de gemeente.

Aangezien er toch weer mensen waren ingetrokken, was er sinds begin maart een ontruimingsprocedure aan de gang. "Deze procedure moest door de coronacrisis onderbroken worden", voegt de burgemeester van Anderlecht toe. Hij verwijst daarbij naar het verbod op huisuitzettingen waartoe het gewest had beslist.

"In de komende uren zal onze politie het gebouw en de omgeving beveiligen. Wat de sociale diensten betreft, bieden zij personen en gezinnen individuele begeleiding om voor noodopvang te zorgen," besluit Cumps.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving, brand, brandweer Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni