Kerk zamelt bijbels in voor Brusselse gevangenen

© Saskia Vanderstichele
| Geneviève Frère en Leo De Weerdt, aalmoezeniers in Sint-Gillis.

De kerk in Brussel gaat vanaf vandaag bijbels inzamelen voor de Brusselse gevangenissen. Volgens de katholieke aalmoezeniersdienst in Brussel is daar een grote vraag naar. "Maar het is zeker niet de bedoeling om de gevangenis te evangeliseren", zegt aalmoezenier Leo De Weerdt.

“Er zijn verrassend wat gevangen die Jezus beter willen leren kennen en om een bijbel vragen”, schrijft het vicariaat Brussel op haar website. Daarom start de kerk een inzamelactie voor bijbels in zoveel mogelijk verschillende talen.

Maar dat die vraag naar bijbels zo hoog is, is helemaal niet zo verrassend, zegt Leo De Weerdt, hoofdaalmoezenier voor alle Nederlandstalige gevangenissen. Sinds vorig jaar werkt hij ook in de gevangenis van Sint-Gillis, waar hij merkt dat de gevangenen nood hebben aan bijbels.

Multiculturele gevangenis

“Dat heeft te maken met de verschillende culturen die je in de Brusselse gevangenissen aantreft”, legt zegt De Weerdt aan BRUZZ. “Denk maar aan Afrikaanse of Oost-Europese culturen waar men vaak nog sterker vertrouwd is met de Bijbel dan hier.”

Om die reden gaat de kerk in Brussel op zoek naar bijbels in zoveel mogelijk talen. “Naast de klassieke talen, gaat het om talen als het Indisch, Russisch, Pools, Georgisch.”

De vraag naar bijbels is volgens De Weerdt niet nieuw. “De gevangenen hebben veel vrije tijd of ze hebben veel meegemaakt en vinden antwoorden in de Bijbelse verhalen”, geeft hij als verklaring, “en het is zeker niet onze bedoeling om de gevangenis te evangeliseren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?