Kerstboom op Grote Markt afkomstig van Liers koppel dat Jozef en Maria heet

© BRUZZ
15/11/2023

Woensdag werd in Lier de kerstboom geveld die tijdens de feestdagen zal pronken op de Grote Markt van Brussel. Geen sinecure vertelt professioneel kerstbomenspotter en eigenaar van boomkwekerij Inter-arbo Pierre Demesmaeker. “Het is een kanjer van 8 ton en twintig meter hoog.”

Inter-Arbo, een kwekerij die sinds 1915 al vier generaties lang gespecialiseerd is in grote bomen, levert al tal van jaren de officiële kerstboom van Stad Brussel aan. "Ik zoek het hele jaar door naar geschikte kerstbomen om in de grote steden neer te planten”, vertelt eigenaar Demesmaeker over zijn specifieke opdracht. “Daarom doorkruis ik het hele land op zoek naar geschikte kandidaten die groot genoeg zijn en in goede staat verkeren.”

Vaak bevinden de bomen zich echter in tuinen of op privéterreinen. “Dan begint het onderhandelen”, legt Demesmaeker zijn werkwijze uit. “Je probeert de eigenaars te overtuigen dat hun prachtige boom zijn carrière toch beter in stijl kan eindigen als kerstboom dan als ordinair brandhout. Soms duren die onderhandelingen jaren.”

De kerstboom die vandaag in Lier werd gekapt, spotte Demesmaeker drie jaar terug. “Hij werd in de jaren zeventig geplant en de eigenaars heten Maria en Jozef, het had eigenlijk niet mooier kunnen zijn. Jozef is intussen overleden, maar Maria besloot de boom te schenken, omdat ze veel last begon te krijgen van de naalden.”

Vandaag werd de majestueuze spar gekapt, morgen arriveert die in Brussel. “Dat moet gebeuren met de grootste voorzichtigheid”, zegt Demesmaeker. “Het is erg belangrijk dat hij in goede staat aankomt en er geen takken breken. We hebben hem met een telescoopkraan over de woning van Jozef en Maria moeten tillen. Later zullen we wel nog eens terug moeten, want de boom was met zijn 8 ton zo zwaar dat de kraan door de oprit zakte. Die zullen we dus moeten herstellen.”

Donderdag plaatst Stad Brussel de boom op de Grote Markt waar hij op vrijdag 24 november, tijdens de opening van Winterpret tot leven zal komen met feestelijke verlichting. De boom zal te bezichtigen zijn tot en met 7 januari naast de traditionele kerststal. “Daarna zullen we hem komen weghalen en vermalen, waarna hij wordt uitgestrooid over onze jonge boompjes”, aldus nog Demesmaeker. "Zo dient hij als voeding voor de volgende generatie."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni