Kerstboom staat op Grote Markt

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 21 november 2019
Updated: 21-11-2019 - 18:03

De kerstboom staat sinds donderdagochtend te pronken op de Grote Markt. Het opzetten van de boom was een echt huzarenwerkje want er waren twee kranen nodig. De grote kerstboom werd woensdag in Stavelot gekapt en werd geschonken door de gemeente Stavelot als herdenking van de solidariteit van de stad Brussel bij de Slag om de Ardennen in 1945. Het gaat om een Nordmann van 22 meter hoog, die 60 jaar oud is.

De boom werd aangeboden door de gemeente Stavelot als teken van dankbaarheid voor de hulp van de stad Brussel aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. "Het is een manier om de herinnering aan de grote golf van solidariteit levende te houden die 75 jaar geleden heeft plaatsgevonden", zegt Patrice Lefèbvre, schepen van Herinnering en Burgerschap.

Voor een keer komt de vier ton wegende kerstboom ook van een privédomein. De gemeente Stavelot ondernam acht pogingen om de eigenares van de boom te overtuigen. Zij stemde na lang nadenken in.

"We hebben vele jaren samengeleefd. Het was mijn vriend", zei de eigenares, Bérangère Delatte. "Wij vertelden elkaar dingen en ik liet de boom naar muziek luisteren", gaat de eigenares verder voor de camera van RTL. "Hij houdt van klassieke muziek en opera."

Dit jaar wordt de boom versierd met de Belgische driekleur en Manneken Pis, die zijn 400ste verjaardag viert.

21 november 2019: aankomst en plaatsing van de Nordmann-kerstboom op de Grote Markt
© PhotoNews
| 21 november 2019: aankomst en plaatsing van de Nordmann-kerstboom op de Grote Markt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?